Válka Ruska s NATO? Kreml červenou linii nepřekročí, reaguje ukrajinský expert na Lipavského

Ruské dělostřelectvo pálí na ukrajinské pozice.

Aktuální vývoj bojů na Ukrajině

Rusové sice neustále Západu vyhrožují, dělají ale vše pro to, aby se vyhnuli přímému střetu s NATO. Tak reaguje na slova Jana Lipavského (Piráti) ukrajinský vojenský expert Jevhen Dikij. Český ministr zahraničí o víkendu varoval před rozšířením války dál do Evropy. Podle Dikije by ale konflikt mezi Ruskem a NATO mohl začít pouze v jediném případě.

„Je naivní si myslet, že kdyby Rusko na Ukrajině zvítězilo, jeho tanky se zastaví na jejích západních hranicích,“ uvedl Lipavský v sobotu během bezpečnostní konference Globsec v Praze. Ruské vítězství by podle něj zásadně narušilo bezpečnost a stabilitu Evropy.

ČTĚTE TAKÉ: Diverzní akce Ukrajinců u Kursku selhala, tvrdí analýza. Osudová bitva je blíže, než se čekalo

Bývalý velitel praporu Ajdar a vojenský analytik Jevhen Dikij v reakci na Lipavského slova pro ukrajinský Kanál 24 uvedl, že si Rusové moc dobře uvědomují své možnosti a válka s moderními armádami NATO není v jejich zájmu. „Neustále straší Západ, že dojde k přímé válce mezi Ruskem a NATO, ale zároveň sami nikdy nedovolí, aby se to stalo,“ uvedl expert.

Podle něj si Rusové dobře pamatují střet vagnerovců s Američany v Sýrii. „Trvalo to asi dvě hodiny. Výsledek byl 200 mrtvých vagnerovců a ani jeden zabitý Američan. Takový je technologický rozdíl mezi oběma armádami,“ připomněl Dikij tzv. bitvu u Chašámu v roce 2018.

Vojenský analytik míní, že konflikt by mohla odstartovat například ruská raketa vypálená na západní cíle. K této variantě je ale značně skeptický. „Rusové neustále živí strach z tohoto přímého střetu. Západ si to samozřejmě také nepřeje, protože by to znamenalo obrovské ztráty. Rusové budou kolem této červené linie neustále tančit, aby na tento strach hráli a tím podkopávali pomoc Ukrajině. Ale sami tuto červenou linii nepřekročí, to od nich nečekejte,“ uzavřel Dikij.

Ukrajinská agentura Unian naproti tomu připomíná, že Německo se podle deníku Bild aktivně připravuje na možnou válku s Ruskem. Podle některých německých představitelů totiž hrozí, že do roku 2029 bude mít Kreml vhodné podmínky pro potenciální zahájení konfliktu s NATO.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejlepší přítel Ukrajinců. Robotičtí psi dávají pac, „značkují“ Rusy a varují před minami

Tagy: