Klaus: Sdílím názor, že Rusko bylo k válce vyprovokováno. Součástí konfliktu jsou také USA

Exprezident Václav Klaus

Klausův názor na válku

Součástí konfliktu na Ukrajině je také Západ v čele s USA a Rusko bylo k válce vyprovokováno, v rozhovoru pro MF Dnes to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Z konfliktu přitom podle něj nejvíc těží Čína. Nešetřil také kritikou české vlády Petra Fialy (ODS).

„Válka trvá a bohužel musím říct, že trvat bude. Nevidím žádné představitelné a rychlé řešení. Bude to takzvaný zamrzlý konflikt, který bude občas možná trochu utišen a jindy se zas rozhoří v něco ostřejšího. Ale všechny strany tohoto konfliktu, a já se vždy snažím vysvětlovat, že to nejsou dvě strany, ale i Západ v čele s USA, tak všechny tyto strany nainvestovaly do tohoto konfliktu tolik, že skoro nemohou ustoupit. Jsem čím dál pesimističtější,“ řekl Klaus v rozhovoru pro MF Dnes.

ČTĚTE TAKÉ: Dát Ukrajině kazetovou munici? Biden nás zatáhne do 3. světové války, hřímá Trump

Dále se odkázal na článek profesora Johna Mearsheimera z Chicagské univerzity. „Rusko podle něj bylo k válce vyprovokováno, protože to, co se dělo na Ukrajině, považovalo za fatální ohrožení své bezpečnosti. Tento názor sice na Západě zastává jen menšina, ale menšina velmi racionálních lidí. Já tento názor sdílím,“ sdělil exprezident.

Z války však podle něj bude nejvíce těžit někdo úplně jiný. „Komu to v podstatě vyhovuje, to je asi Čína. Ta si uvědomuje, že Amerika je na nemalou dobu zaangažována v Evropě a nemůže se tolik věnovat Asii. V tomto smyslu je to asi pro Čínu výhoda. Rusko nemůže očekávat žádné vylepšení své pozice, to hraje o své bytí a nebytí a nemůže si dovolit prohrát. Amerika je mocná neuvěřitelným způsobem, ale i ta svou relativní váhu ve světě mírně ztrácí,“ popsal.

Nejedná se o první Klausův kritický názor vůči Západu a na jeho roli v konfliktu. Také například v komentáři pro CNN Prima NEWS k prvnímu roku války západní státy obvinil z neochoty válku ukončit. „Svět, nebo aspoň ten nás zajímající západní svět, s nímž se identifikujeme, čeká. Vydává sice silné výroky (ale většinou jen pro domácí publikum neboli pro příští volby), ale nic k zastavení války nedělá,“ napsal letos v únoru.

„Výmluva, že nic dělat nejde, není obhajitelná. Vypadá to spíše jako čekání na to, že to nějak samo dopadne, doplněné vírou těch čekajících, že agresor – když budeme na Ukrajinu posílat více a více zbraní – prohraje,“ doplnil.

Bohorovná vláda

V rozhovoru pro MF Dnes se však také tvrdě opřel i do české vlády v souvislosti s její fiskální politikou a úsporným balíčkem. „Ta bohorovnost, s jakou o tom premiér a ministr financí hovoří, je zarážející. To není možné ničím objasnit. Nebo se to dá objasnit, ale jen jednou tragickou věcí: číslicí 108. Bohorovnost Fialů a Stanjurů a všech dalších v této věci je založena na číslici 108, proto jim je absolutně jedno, co bude kdo říkat, jelikož vědí, že je vymalováno na čtyři roky, a oni se podle toho chovají,“ sdělil.

Hlavním problémem premiéra Petra Fialy a ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) podle Klause je, že nerozumějí ekonomice. „Abych jim nekřivdil a neříkal jenom, že jsou darební, tak oni to asi opravdu nechápou. To je moje teze. Já vím, že pro jisté typy lidí stovky miliard neznamenají skoro nic, protože to není představitelná částka,“ řekl v souvislosti se schodky státního rozpočtu.

Premiérova priorita je navíc podle něj orientovaná spíše na zahraniční politiku než na tu domácí „Předložil, že priorita číslo jedna je to, aby mu bylo mocnými tohoto světa poklepáváno po ramenou. To je pro něj daleko významnější, než aby ho pochválili někde v továrně na severní Moravě nebo ve východních Čechách,“ doplnil bývalý prezident v rozhovoru pro Mladou frontu.

Tagy: