Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Ukrajinci zničili ruský tank.

Rusko ztratilo již sto elitních tanků T-90M

Ukrajinská armáda zlikvidovala už jubilejních 100 ruských tanků T-90M. Informoval o tom web Oryx. Cena jednoho kusu dosahuje až pěti milionů dolarů (asi 116 milionů korun). Jde o jeden z nejmodernějších strojů, které Moskva během invaze nasadila. Redakce CNN Prima NEWS již o zničených T-90M informovala mnohokrát. Nyní nabízí speciální sestřih plný přesných ukrajinských zásahů, které většinou končí explozí ruského supermoderního tanku.

Stránka Oryx je v případě sčítání ruských ztrát jedním z vůbec nejpřesnějších a nejrelevantnějších zdrojů. Jednotlivé součty totiž dokumentuje na základě fotografií trosek. Skutečné počty tak mohou být ještě o něco vyšší, než Oryx uvádí. Jisté však je, že Rusové od vypuknutí invaze v únoru 2022 ztratili na ukrajinském bojišti minimálně 100 supermoderních tanků T-90M.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Totální peklo u Pokrovsku. Rusko trpí šílenými ztrátami, Ukrajina přiznává problémy

T-90M, který Moskva vyrábí od 90. let, je však v případě ztracených tanků jen špičkou ledovce. Celkově Rusové podle webu Oryx přišli o 3 243 tanků. A ukrajinský generální štáb dokonce mluví o čísle, které je vyšší než 8 000. Jednoznačně nejvíce ztrátové jsou typy T-72 či T-80 a jejich různé variace a modernizace.

O likvidaci jubilejního stého ruského tanku T-90M se dost možná postarala ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda, a to koncem minulého týdne. „Naši vojáci vědí, jak spálit miliony dolarů. Na videu je vidět chlouba ruského vojenského průmyslu – tank T-90M, který vybuchl po nečekaném setkání s ukrajinským dronem,“ konstatovala vojenská skupina na svém Facebooku.

Rusko v první fázi invaze nasazovalo tanky typu T-90 spíše výjimečně. Dost možná to bylo kvůli vysoké ceně. Ukrajinská 72. brigáda odhaduje cenu jednoho T-90M na zhruba 4,5 milionu dolarů (asi 105 milionů korun), další odhady hovoří o 5 milionech dolarů (kolem 116 milionů korun).

K přehodnocení strategie Rusko bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který agresorovi dlouhodobě způsobuje obrovské ztráty. Za zranitelnost starších ruských tanků může kromě jiného konstrukční chyba. Některé pásové stroje skladují vyšší desítky střel v zásobníku přímo pod dělovou věží, což z nich s nadsázkou činí pojízdné rakve.

I nepřímý zásah totiž může způsobit vzplanutí veškeré munice uvnitř stroje, což celou věž obvykle vystřelí několik metrů do vzduchu. Toto riziko navíc výrazně umocňují moderní protitankové řízené střely, které Ukrajině posílají západní země. Zmíněným problémem s „citlivou“ věží trpí i některé typy tanků T-90.

I když Rusko na frontě ztrácí každý den nespočet těžké obrněné techniky, zdá se, že vojenské sklady Kremlu ještě zdaleka nejsou prázdné. Tento fakt je vysvětlitelný tím, že Rusko již dávno přešlo na model válečné ekonomiky.

Sestřih, na němž ukrajinská armáda likviduje jeden ruský tank T-90M za druhým, najdete v úvodním videu tohoto článku.

Tagy:
peníze válka armáda tank video tanky cena Ukrajina výbuch exploze ztráty Rusko obrněné vozidlo těžká technika sestřih T-90 Ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda T-90M Oryx