Totální peklo u Pokrovsku. Rusko trpí šílenými ztrátami, Ukrajina přiznává problémy

Ukrajinský voják v tanku

Ukrajinci zničili ruský sklad i s okupanty

Před časem Bachmut, pak Avdijivka a nyní Pokrovsk. Právě v okolí tohoto doněckého města zuří nejkrvavější boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými okupanty. Pokrovsk naplno doplácí na skutečnost, že je podobně jako další města v těsném kontaktu s bojovou linií východní fronty. Město, v němž ještě před válkou žilo asi 80 tisíc lidí, čelí pravidelnému ruskému bombardování. Ukrajinští vojáci nicméně nedávají agresorovi nic zadarmo a působí mu dennodenně obrovské ztráty.

„Pekelný směr na Pokrovsk. K většině bojových střetů dochází právě tam. Situace je extrémně náročná. Nyní je však velmi důležité postavit se neustálým útokům ruských okupantů,“ uvedla na svém Facebooku ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda. Právě tato vojenská skupina představuje u zmíněného města hlavní sílu odporu proti okupantům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Peklo na zemi. Ukrajinci ukázali fotky zničeného Časiv Jaru, mluví o zastavení ruského moru

„Nepřátelé nemají právo chodit ani jezdit po naší zemi. Když vidíme ruský cíl – zlikvidujeme ho, tady není o čem přemýšlet. Bojovníci naší brigády způsobují nepříteli denně bezprecedentní ztráty,“ dodala 47. brigáda. Své tvrzení dokládá v pravidelných videích, která zveřejňuje na sociálních sítích.

Pokrovsk leží asi sedm kilometrů západně od Myrnohradu a zhruba 57 kilometrů severozápadně od oblastního Doněcku. V roce 2011 žilo v Pokrovsku skoro 80 tisíc obyvatel. Část z nich město opustila již v roce 2014, kdy odstartovala válka na Donbase.

Začátkem roku 2022, tedy krátce před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu, měl Pokrovsk více než 60 tisíc obyvatel. Velká část z nich již doněcké město opustila, a to zejména kvůli pravidelnému ruskému bombardování, při němž velmi často umírají civilisté.

Ještě letos v zimě k nejtvrdším bojům docházelo v Avdijivce. Bitva o tuto strategickou pevnost trvala dva roky. Rusové nakonec obsadili Avdijivku v polovině února, za což zaplatili značnými ztrátami.

Nyní se epicentrum střetů přesouvá čím dál blíže k Pokrovsku, který je od okupované Avdijivky vzdálený necelých 60 kilometrů. O ruském postupu v uplynulých týdnech píší prokremelské analytické účty, nepřímo jej připouští i ukrajinská strana.

Kyjevský štáb ozbrojených sil uvedl, že například během neděle se v pokrovském směru odehrála více než třetina všech bojů. „Situace zde zůstává napjatá,“ doplnil ukrajinský generální štáb.

Ukrajinští obránci se v okolí Pokrovsku rozhodně nevzdávají, proti ruským okupantům jdou se vším, co mají k dispozici. Nepřátelskou pěchotu nejčastěji likvidují pomocí dronů. V posledních dnech jsou u Pokrovsku aktivní i vozidla Bradley, která Ukrajině dodali Američané.

Tagy:
válka vojáci město Ukrajina bombardování ztráty Rusko Donbas Doněck ostřelování Doněcká oblast Avdijivka Pokrovsk M2 Bradley Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda