Rusku hrozí občanská válka a kolaps. Padly by miliony lidí, předvídá bývalý lídr separatistů

Rusku hrozí občanská válka a miliony mrtvých. Tvrdí to někdejší velitel doněckých separatistů Igor Girkin, známý též jako Igor Strelkov, který dlouhodobě kritizuje postup ruské armády na Ukrajině. Při občanském konfliktu by podle něj mohly zemřít miliony lidí a vést k rozpadu Ruska.

V případě občanské války by Rusku hrozil naprostý kolaps. Prohlásil to ve videu, které umístil na své sociální sítě. Zkrácenou verzi poté sdílel Anton Heraščenko, bývalý náměstek ministerstva vnitra Ukrajiny, který Girkina ve svém příspěvku označuje za teroristu, píše web Newsweek.

„Existují různé druhy občanských válek. Některé by naši zemi mohly zničit během tří dní. Sice skončí za pouhé tři dny, ale zabije to zemi,“ tvrdí Girkin. Není jediným kritikem, který varuje před vypuknutím občanské války v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině. Na negativní dopady válečného tažení upozorňuje mimo jiné i bývalý poslanec Státní dumy, bojovník za lidská práva Mark Feygin. Podle něj by invaze mohla vyvolat krvavou občanskou válku, kterou by mohlo zneužít mnoho ruských regionů v boji o moc.

Girkin na svůj telegramový účet napsal, že ruské síly sice dobyly část Soledaru, ukrajinská armáda však stále kontroluje západní část města. Upozorňuje i na další četné problémy ruské armády, především komplikované zásobování na frontě a špatnou morálku vojáků.

„Zjednodušeně řečeno, vojáci bojují ze setrvačnosti a nemají nejmenší představu o konečných strategických cílech celého vojenského tažení,“ tvrdí.

Girkin rád fabuluje, tvrdí Just

Girkinovy výroky je však často třeba brát s rezervou, upozorňuje spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. „Já osobně se k jeho osobě stavím velmi opatrně. Rád fabuluje a situaci vnímá jen ze své perspektivy. Vojáci jsou sice obecně nespokojeni s děním na frontě, na všeobecné nálady obyvatelstva to ovšem nemá silný vliv. Osobně si myslím, že ke vzpouře jednoduše nedojde,“ říká.

„Ruská FSB (Federální služba bezpečnosti) situaci kvůli možnosti podobných případů pilně monitoruje. Takže opravdu nevěřím tomu, že by hrozila podobná situace, ke které zde došlo kupříkladu roku 1917, kdy se místní ozbrojené složky postavily proti režimu,“ dodal Just.

Igor Grigin, bývalý důstojník ruské FSB, byl považován za jednu z klíčových postav při anexi Krymu. Čelí také obžalobě za sestřelení malajského letadla nad východní Ukrajinou v roce 2014, kdy v separatistickém Donbasu působil jako „ministr obrany“, píše pravda.com. Ukrajinská vláda ho obviňuje z terorismu, porušování suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, vražd, mučení a dalších zločinů. Tamní vojenská rozvědka opakovaně nabízela za jeho dopadení vysokou peněžní odměnu. Girkin dlouhodobě kritizuje postupy ruské armády na ukrajinském území, které považuje za neefektivní.

Tagy:
válka Ukrajina Jiří Just občanská válka Rusko Federální služba bezpečnosti Státní duma Ozbrojené síly Ruské federace Igor Girkin Anton Jurijovyč Geraščenko Mark Feygin