Ruský agent, lídr separatistů a nepohodlný kritik. Kdo je zadržený nacionalista Girkin?

Igor Girkin, známý také jako Igor Strelkov.

V Rusku uvalili vazbu na nacionalistu Girkina. Obvinili ho z extremismu

Rusové zadrželi někdejšího lídra doněckých separatistů a nacionalistického bloggera Igora Girkina, známého rovněž jako Igor Strelkov. Podle jeho ženy byl odvezen neznámo kam a obviněn z extremismu. Ačkoliv v minulosti byl Girkin jasným podporovatelem Kremlu proti Ukrajině, v posledních měsících platí za jednoho z nejostřejších kritiků prezidenta Vladimira Putina. S invazí na Ukrajinu souhlasil, ale tepal ruské vedení za jeho kroky. Kdo je tato dříve prominentní postava, o níž se hovořilo i jako o možném důstojníkovi tajných služeb, vlastně zač?

Igor Strelkov nebo Igor Girkin. Toto jméno vešlo mnoha lidem ve známost už v roce 2014, a to po turbulentních událostech na Ukrajině. Místní občané se tehdy vzbouřili proti vládě proruského prezidenta Viktora Janukovyče, kterého svrhli s tím, že se chtějí přiblížit Evropě. Tehdejší revoluce vešla do dějin jako Euromajdan – podle známého náměstí v Kyjevě, kde probíhaly největší protestní akce a také střety s pořádkovými silami.

Rusové tehdy vůbec nezaháleli. Napřed rychlou akcí obsadili poloostrov Krym a následně se s jejich podporou vzbouřili proruští separatisté v Doněcké a Luhanské oblasti, tedy na Donbase. Zde do hry vstupuje právě Girkin.

Napřed se měl podílet na obsazení a anexi Krymu, následně pod jménem Igor Strelkov stanul v čele ozbrojených sil doněckých separatistů. Vůbec nevadilo, že nejde o rozeného Ukrajince, nýbrž ruského občana, který měl být do roku 2013 příslušníkem tajné služby FSB.

Vzbouřence vedl několik měsíců, ale vaz mu zlomil incident ze 17. července 2014. Tehdy byl nad doněckou vesnicí Hrabove sestřelen civilní let číslo 17 společnosti Malaysia Airlines. Na palubě letadla bylo 298 lidí, z nichž nikdo nepřežil.

Moskva i separatisté odmítali, že by letoun sestřelili oni, a naopak obviňovali Kyjev. Mezinárodní tým vyšetřovatelů později zjistil, že let číslo 17 byl zasažen raketou systému BUK, který se v době výstřelu nacházel na území ovládaném separatisty, kam se dostal z Ruska. Později se měl právě do Ruska vrátit.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry brutální přestřelky u Bachmutu. Ukrajinský „Rambo“ se zranil po dopadu ruské bomby

Girkin byl okamžitě na mezinárodním poli považován za hlavního viníka. Krátce nato, konkrétně 13. srpna, separatisté oznámili, že jejich lídr byl „vážně zraněn“. O pouhý den později Girkin na post rezignoval. Údajně „na vlastní žádost“, jak hlásila britská stanice BBC. Paradoxem bylo, že o několik dní později byl spatřen, jak se pohyboval v Rusku. Viditelně nezraněn.

Rychlá rezignace a fingované zranění

Léta o Girkinovi nebylo příliš slyšet. Opět se zájmu médií dočkal až během ruské invaze na Ukrajinu, kterou Kreml zahájil 24. února loňského roku. Nacionalisticky orientovaný Girkin, který byl zastáncem myšlenky vytvořit z Ukrajiny loutkový stát zvaný „Malorusko“, dnes velmi kriticky komentuje konání ruských sil ve válce.

Konflikt jako takový vítá a staví se i nadále proti Ukrajině. Vadí mu však různé kroky, které ruská armáda činí. „Viním Sergeje Šojgua minimálně z hrubé nedbalosti. Nemám pozici na to obvinit ho ze zrady, ale u něj bych ji předpokládal,“ prohlásil před časem Girkin.

Kromě toho kritikou nešetřil ani směrem k někdejšímu šéfovi žoldáků z Vagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi. V květnu dokonce tvrdil, že Prigožin chystá vzpouru proti Putinovi. „Neslyšel jsem, že by ve Vagnerově skupině skládali přísahu, že nebudou nikdy bojovat proti Rusku a ruské armádě. Je to čistě žoldácká organizace,“ pronesl ve svém tehdejším vlastním vysílání Girkin. Jak se později ukázalo, měl pravdu.

Kde je Girkin?

Informace o jeho nynějším zadržení Rusy potvrdila jeho manželka i právník. „Dnes k nám přibližně v 11:30 přijeli vyšetřovatelé. V tu chvíli jsem nebyla doma. Krátce poté podle domovníka odvedli mého manžela a odvezli jej neznámo kam. Přes přátele se mi podařilo zjistit, že muže obvinili z extremismu. Nevím, kde se nachází, nelze se s ním spojit,“ řekla podle ruskojazyčného opozičního portálu Meduza Girkinova manželka Miroslava Reginská.

Zprávu posléze potvrdil i nacionalistův advokát. Údajně měl být Girkin udán bývalým příslušníkem vagnerovců.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina tajné služby FSB Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Viktor Janukovyč ruská invaze na Ukrajinu Malaysia Airlines Igor Girkin Igor Strelkov