Záběry brutální přestřelky u Bachmutu. Ukrajinský „Rambo“ se zranil po dopadu ruské bomby

Záběry přestřelky na Donbase

Záběry přestřelky na Donbase

Ukrajinská 3. útočná brigáda dosáhla dalších úspěchů u doněckého Bachmutu. Díky překvapivému a drtivému úderu se jí podařilo obsadit pás zalesněného prostoru, v němž se utábořili okupanti. Během přestřelky se činil voják s kulometem, který si vše natáčel na kameru GoPro. Ukrajinci zřejmě nepočítali s ruskou odezvou v podobě dělostřeleckého protiúderu. Jedna z bomb dopadla jen pár metrů od ukrajinského „Ramba“, což mu způsobilo poranění. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„S odhodláním a vytrvalostí jsme vletěli do ‚bouře‘ – do nepřátelských pozic. Okupanti po nás stříleli, zasáhlo i dělostřelectvo, ale díky koordinované práci našich útočných skupin jsme nepřítele z lesního pásu vyhnali. Podívejte se na video z ostré bitvy i na evakuaci našich bojovníků,“ sdělila ukrajinská 3. útočná brigáda ve svém prohlášení na Telegramu.

Záběry sdíleli i někteří uživatelé na Twitteru. Na videu je vidět bleskový útok na tábořiště okupantů v zalesněné oblasti v okolí Bachmutu. Ukrajinský voják, který záběry pořídil pomocí kamery GoPro, na ruské pozice zběsile pálil z kulometu. Jeho výkon připomínal fiktivního amerického vojáka Johna Ramba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rychlejší postup Ukrajinců není možný. Strůjce „charkovského zázraku“ popsal úskalí protiútoku

Ruské okupanty překvapivý úder bezpochyby zaskočil. Ukrajinští vojáci se během střelby neustále posouvali, a to čím dál hlouběji do lesa, kde se nacházely ruské síly. Když se dostali přímo do tábořiště, začali Ukrajinci pomocí granátů čistit vyhloubené skrýše okupantů.

Zdá se ale, že s jednou věcí 3. brigáda přece jen nepočítala – s úderem ruského dělostřelectva. První projektil dopadl do bezprostřední blízkosti jednoho z ukrajinských vojáků. Pár metrů od výbuchu stál i Ukrajinec s kulometem, který záběry pořídil. Po explozi padl na zem a utrpěl nespecifikovaná zranění, zřejmě v oblasti boku. Je dost možné, že jeho kolegu bomba usmrtila.

Následovaly další dělostřelecké útoky. Ukrajinský „Rambo“ si lehl do vyhloubené díry, aby co nejvíce minimalizoval riziko druhého zásahu. Když ruské dělostřelecké systémy utichly, voják se s dalšími poraněnými Ukrajinci z lesního pásu stáhl. Poté nasedl do transportního vozu, aby se evakuoval.

Ačkoliv se operace ukrajinské 3. útočné brigády neobejdou bez ztrát, přesto tato obávaná vojenská skupina dosahuje v posledních týdnech na území centrálního Donbasu významných úspěchů. Třeba koncem června se jí během krvavé zákopové přestřelky povedlo zlikvidovat desítky ruských okupantů. Brutální video opět pořídil jeden z Ukrajinců pomocí kamery GoPro.

Tagy: