Ruský kanál šíří zprávy o Putinově smrti. Dezinformace pro lepší dezoláty, říká Just

Ruský prezident Vladimir Putin

Záhady kolem Putina

Anonymní telegramový účet šíří zprávy o smrti ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle sdílené informace by jeho tělo mělo být uložené v chladicím boxu v prezidentské rezidenci poblíž města Valdaj v Novgorodské oblasti. Před zprávou varuje spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just, podle kterého se jedná o jasnou dezinformaci a kouřovou clonu.

Telegramový kanál General SVR zveřejnil krátkou zprávu, ve které má být údajné potvrzení smrti ruského prezidenta. „Žádná úcta k zesnulému. Putinovo tělo je umístěno v mrazáku, kde byly dříve uloženy hluboce zmrazené potraviny v prezidentské rezidenci ve Valdaj. Lékaři, kteří ošetřovali a resuscitovali Putina, byli rozděleni a jsou drženi v rezidenci bezpečnostní službou,“ uvádí kanál.

Zprávy se okamžitě chytili někteří uživatelé. I z řad českých veřejně známých osobností. „Sedmilhář Peskov ve čtvrtek řekl, že Putin neumřel. Každý Rus ví, že když Peskov něco řekne, znamená to, že se všechno děje přesně naopak. V Rusku se teď šušká, že mu vládne dvojník, že ,car není skutečný‘. Mám pocit, že cílem této zpravodajské hry je ukončení války proti Ukrajině,“ uvedla bývalá ministryně a psychiatrička Džamila Stehlíková.

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just ale podobné nadšení krotí. Podle něj se totiž nejedná o žádnou zaručenou zprávu, která by byla jakkoliv podložená. „Věříte na chemtrails? A co třeba na Nový světový řád? Že ne? Je tedy zvláštní, že hodně lidí věří zprávě anonymního telegramového kanálu, který na českém X roztleskává D. Stehlíková, že Putin včera zemřel. ,Sdílím jen dezinformace, které potěší.‘ A o tom to vlastně celé je,“ uvedl Just na sociální síti X.

Podle něj anonymní kanál General SVR podsouvá čtenářům insiderské zprávy z okolí Kremlu, které jsou ale jen lepší dezinformací. „Autor/autoři moc dobře ví, že po šílených zprávách z Kremlu je poptávka. Bylo by to nejsnazší vysvětlení všeho,“ řekl Just s tím, že kanál vypouští podobné zprávy kvůli popularitě.

Just také zmínil politologa Valerije Slověje, protože se dříve objevily informace o jeho zapojení v anonymním účtu General SVR. Dalším důvodem vypuštěné dezinformace také může být, že se jedná o kouřovou clonu vůči Putinovu okolí.

Moskevský spolupracovník CNN Prima NEWS dodává, že se autoři kanálu také mohli zbláznit a psát podobné fikce ze svého přesvědčení. „Optimista ve mně se přiklání k této variantě. Nicméně doporučuji vyhýbat se sebelíp znějícím dezinformacím a důvěřovat neanonymním, důvěryhodným zdrojům. Nebuďte ,lepšími‘ dezoláty,“ dodal.

Tagy:
Vladimir Putin smrt Moskva Jiří Just Rusko Džamila Stehlíková residence Moskevský Kreml Novgorodská oblast Valdaj