Putinovi se zastavilo srdce, tvrdí záhadný „Generál“. Just varoval, že tajně slouží Moskvě

Ruský prezident Vladimir Putin měl v neděli večer prodělat zástavu srdce. Alespoň to tvrdí tajemný telegramový kanál General SVR, citovaný britskými médii, který má být napojen na blízké lidi kolem Putina. Podle zveřejněných informací se diktátora podařilo resuscitovat a jeho stav je nyní stabilizovaný. Český novinář žijící v Moskvě Jiří Just ale takové zvěsti označil za nepravdivé a telegramový kanál za dezinformační. „Ten kanál rád kecá, tak bych tomu nedával žádnou váhu,“ uvedl Just pro CNN Prima NEWS. Spekulace o Putinově zdraví následně odmítl Kreml s tím, že prezident je „ve všech ohledech v pořádku“.

O zdravotních problémech ruského prezidenta Vladimira Putina informují britská média, například The Mirror, s odvoláním na telegramový kanál General SVR. „Putin se křečovitě prohýbal, zatímco ležel na podlaze, a koulel očima. Okamžitě byli přivoláni lékaři, kteří měli v rezidenci službu a nacházeli se v jednom z přilehlých pokojů. Lékaři zjistili, že prezident má zástavu srdce a provedli resuscitaci,“ tvrdí telegramový kanál v citovaném příspěvku.

Ukrajinský voják popsal tajnou operaci na Rusy okupovaném Krymu, více v reportáži:

K události mělo údajně dojít v neděli kolem 21:05 moskevského času, kdy členové bezpečnostní služby ruského prezidenta zaslechli z jeho ložnice hluk a zvuky pádu. „Dva příslušníci ochranky okamžitě vešli do prezidentovy ložnice a viděli Putina ležet na podlaze vedle postele a převrácený stůl s jídlem a nápoji,“ napsal kanál General SVR, který má být napojený na blízké lidi kolem Putina včetně prezidentovy ochranky a poměrně často ho citují zahraniční média, včetně například britského Sky News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Překvapivý“ útok Rusů skončil katastrofou. Ukrajinci je zcela rozprášili, ukazuje video

Následná první pomoc prý byla vládci Kremlu poskytnuta včas a Putin nabyl vědomí. „Prezident byl převezen do speciálně vybavené místnosti ve své rezidenci, kde bylo instalováno potřebné lékařské vybavení – prakticky oddělení intenzivní péče vybavené nejmodernější technikou,“ uvedl dále kanál s tím, že Putinův stav je stabilizovaný.

Český novinář žijící v Moskvě Jiří Just ale před takovými informacemi důrazně varuje. „Je třeba brát to s hodně velkou rezervou. Ten kanál rád kecá. Je to speciální kanál na dezinformace, takže bych tomu žádnou váhu nedával,“ uvedl Just pro CNN Prima NEWS.

Podle něj to potvrzují i dřívější zprávy kanálu. „Stačí se podívat do historie, co dřív psal. Jsou to manipulace kvůli tomu, aby se na Západě zdiskreditovala média a Kreml mohl poukazovat, že na Západě lžou,“ popsal Just.

Kanál General SVR zároveň tvrdí, že ošetřující lékaři již dříve uvedli, že je Putin velmi nemocný a pravděpodobně se nedožije konce podzimu. Všechna oficiální setkání a akce má prý vést jeho dvojník. Zprávu zahrnující také spekulace ohledně příštího prezidenta Ruska zveřejnil i web časopisu Newsweek, „Pokud tam kanál napsal, že Putin natáhne bačkory do konce podzimu, tak se můžeme sami přesvědčit, na kolik je relevantní,“ zdůraznil Just.

Kreml spekulace odmítá

Že Putin brzy zemře, prohlásil v minulosti také Ilja Ponomarjov, exilový představitel ruské opozice. A spekulace o zdraví ruského prezidenta živí z propagandistických účelů i Ukrajina. Velitel ukrajinských špionů Kyrylo Budanov je dokonce přesvědčený o tom, že Putin už zemřel. A to zhruba před rokem. Podle Budanova Kreml nyní místo ruského prezidenta používá dvojníky. Důkazem mají být mimo jiné jeho uši, které prý vypadaly při řadě veřejných vystoupení pokaždé jinak.

Spekulace o zdraví ruského vůdce šířící se na internetu v úterý odmítl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Je ve všech ohledech v pořádku, jedná se očividně o další novinářskou kachnu,“ řekl Peskov novinářům při pravidelné tiskové konferenci. Odmítl také možnost, že se ruský vůdce nechává zastupovat dvojníky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry ruské katastrofy u Avdijivky. Ukrajinci rozmlátili desítky obrněnců včetně tanků

Tagy: