Nejméně 13 mrtvých po ruském náletu na Černihiv. Rakety měly zasáhnout centrum města

Rusové zaútočili na severoukrajinské město Černihiv, ostřelování si vyžádalo na deset mrtvých (17. 4. 2024).

Rusové zaútočili na ukrajinský Černihiv

Nejméně 13 lidí zahynulo a přibližně 60 bylo zraněno při ruských vzdušných úderech na severoukrajinské město Černihiv, uvedl ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Pátrací a záchranná operace podle starosty města Oleksandra Lomaka nadále pokračuje. Úřady také upozornily na množství zraněných a prosí obyvatele, aby darovali krev. Šéf oblastní správy Vjačeslav Čaus na Telegramu informoval o třech zásazích v centru města. Podle Lomaka Rusové zasáhli „objekty sociální infrastruktury“.

O útoku informoval již během středečního dopoledne starosta Lomako na platformě Telegram. „V Černihivu jsou slyšet výbuchy,“ uvedla ráno na stejné síti veřejnoprávní stanice Suspilne. Podle serveru RBK-Ukrajina místní média informovala o nejméně třech explozích v této oblastní metropoli, která se nachází jen několik desítek kilometrů od hranic s Ruskem a Běloruskem.

K TÉMATU: Pro Ukrajinu se podařilo sehnat 500 tisíc kusů munice, ohlásil Fiala. Do roka může přibýt další milion

„Nedobré ráno z Černihivské oblasti. Nepřítel podnikl tři raketové údery téměř v centru města. Jsou tam mrtví civilisté a mnoho zraněných,“ uvedl Čaus na videu, zatímco v pozadí bylo slyšet houkání sirén záchranářských aut.

Ukrajinská média zveřejnila video, které podle nich zachycuje středeční ruský vzdušný útok. Jsou na něm lidé na autobusové zastávce a nad městem je vidět kouř. Náhle se ozve zvuk letící střely, na záběru je vzápětí v dálce vidět exploze a v popředí lidé, kteří se snaží ukrýt u plotu. Podle webu Dzerkalo tyžňa toto video zachycuje úder třetí rakety.

Lomako v ukrajinské televizi uvedl, že exploze zahřměly ve městě těsně po deváté hodině ranní místního času (po 8:00 SELČ) a střely zasáhly vícepatrovou budovu, napsala agentura Reuters. Podle starosty je poškozeno několik budov, sociální infrastruktura a mnoho osobních aut.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na ruský úder uvedl, že počet obětí může stoupat. „Nic takového by se nestalo, kdyby Ukrajina získala dostatečné vybavení protivzdušné obrany a kdyby odhodlání světa čelit ruskému teroru bylo dostatečné,“ vyčetl západním státům.

Poplach se rozezněl na mnoha místech

Rusko v posledních týdnech zesílilo vzdušné údery na Ukrajinu, jejíž představitelé upozorňují, že jim dochází prostředky protivzdušné obrany a opakovaně žádají Západ o pomoc. Německo nedávno oznámilo, že napadené zemi poskytne další systém protivzdušné obrany Patriot.

Největším dárcem vojenské pomoci jsou Spojené státy, kde ovšem republikánské vedení Sněmovny reprezentantů už měsíce blokuje schválení další podpory Kyjevu ve výši 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu korun).

Ukrajinské úřady ve středu ráno vyhlásily poplach varující před hrozbou ruských vzdušných útoků v řadě oblastí na severu i v centrální části země. Později se sirény rozezněly také v dalších regionech, včetně těch ležících na jihu. Ukrajinská média poté informovala také o explozích v Krivém Rihu a v Oděse, byť bezprostředně nebylo jasné, zda šlo o dopady raket nebo práci protivzdušné obrany.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co zaznělo v debatě České zájmy v Evropě k tématu konfliktu na Ukrajině?

Tagy: