CNN: Fronta se drolí a Rusové po dvou letech mění taktiku. Cílem už není rozsévat chaos

Tank ukrajinské 17. tankové brigády pálí na ruské pozice v Časiv Jaru, dějišti prudkých bojů mezi ukrajinskými a ruskými jednotkami v Doněcké oblasti, čtvrtek 29. února 2024.

Útok na ukrajinskou energetiku

Dříve ruská armáda bombardovala nejrůznější kouty Ukrajiny, aby rozsévala chaos – teď se ale cíleně soustředí na několik energetických cílů. Destrukce elektráren podle CNN působí Ukrajincům obrovské potíže. Roli také hraje slábnutí ukrajinské protivzdušné obrany.

Zdálo se, že z této zimy Ukrajina vyjde dobře. První válečnou zimu prožili Ukrajinci ve strachu, Rusové neustále bombardovali kritickou infrastrukturu a obránci přežívali ve tmě a zimě. Druhou zimu na první pohled Ukrajinci přečkali s přehledem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruským raketám už nic nestojí v cestě. Kyjevu skoro došly střely protivzdušné obrany, tvrdí expert

Jenže ruské útoky na energetické cíle a další klíčové struktury začaly trápit Ukrajinu na jaře. Podle americké CNN totiž Moskva zásadním způsobem změnila taktiku.

Během prvních dvou let války se Rusko snažilo útočit všude. Chvíli byly slyšet exploze v Charkově, pak zase ve Lvově. Oděsa. Pak Kyjev. Jenže teď se Rusové místo náhodných úderů snaží soustředit na několik zásadních cílů a útočit na ně o to intenzivněji.

Na ukrajinské elektrárny tak prší rakety a drony a úřady mají s obnovou infrastruktury plné ruce práce. „Jejich taktika se změnila. Za tak krátkou dobu – během několika týdnů těchto masivních ruských útoků – bylo téměř celé naše celoroční úsilí o obnovu a opravu zničeno. Během několika dní, několika útoky,“ řekla CNN náměstkyně ukrajinského ministra energetiky Svitlana Grynčuková.

Zemi zvláště paralyzoval raketový a dronový útok na konci března, po kterém zůstalo bez proudu asi milion lidí. Ukrajinská armáda přiznává, že se s tak masivními útoky ještě nesetkala.

Web BBC s odvoláním na ukrajinské zdroje poznamenal, že počet tepelných a vodních elektráren, které ještě nebyly poškozené nebo úplně zničené, by se dal spočítat na prstech jedné ruky.

Děravá protivzdušná obrana

Ke zvýšené aktivitě Rusů navíc dochází v době, kdy se začíná drolit východní fronta. Ukrajinci ve snaze zadržet Rusy přesunuli některé systémy protivzdušné obrany blíže k linii, čímž se ale některé cíle v týlu staly zranitelnějšími.

„Domnívám se, že Ukrajina před zimou svou energetickou infrastrukturu chránila poměrně dobře, protože jsme očekávali, že k takovým útokům dojde,“ řekla CNN Olena Pavlenková, prezidentka ukrajinského energetického think-tanku DiXi Group.

Pak se ale obranné systémy přemístily. „Není to chyba, je to jen stanovení priorit. Mysleli jsme si, že pokud skončí zima, pravděpodobně můžeme systém protivzdušné obrany použít na jiných místech,“ řekla.

Problém také je, že Ukrajincům dochází do protileteckých systémů munice. Novinář a analytik deníku Bild Julian Röpcke tvrdí, že Ukrajina už nemá skoro žádné střely k západním systémům protivzdušné obrany Patriot a Iris-T.

Svou zranitelnost podle analytika tak mimo jiné odkrývá i hlavní město Kyjev, které se od počátku války brání útokům velmi efektivně.

VIDEO: Starší Ukrajinci nechtějí ustoupit

Tagy: