Na Ukrajinu mě poslali bez výcviku. Velitel nám chtěl prostřelit nohu, popisuje ruský voják

Ruský voják

Válka na Ukrajině (3.9.2022 8.00)

Ruský velitel vyhrožoval členům jednotky prostřelením nohou, pokud odmítnou jít do útoku. Alespoň tak popisuje svoji službu na Ukrajině jeden z nespokojených ruských vojáků. Postěžoval si také, že ho do války poslali bez jakéhokoliv výcviku.

Ruský voják Viktor Šjaga nastoupil do ruské armády v březnu roku 2022. V dubnu a květnu bojoval proti ukrajinské armádě u Kyjeva. O svých zážitcích se zmínil v blogu LiveJournal. V příbězích se ostře vyjadřuje o veliteli svého praporu, kterého obviňuje z lhostejnosti ke ztrátám v jednotce. Informoval o tom britský web Express.uk.

V jednom z příspěvků popsal, jak se jeho velitel snažil motivovat jednotku k provedení útoku. Velitel, který stál před jednotkou, podle vojáka řekl, že „těm, kteří odmítnou jít do útoku, prostřelí nohy“. „Křičel jsem na něj, že je to nezákonné, že je to bezpráví,“ popsal Šjaga. Velitel ale prý jeho námitky ignoroval a dál pokračoval ve výhrůžkách prostřelení nohou.

Od ruských vojáků také přicházejí stížnosti, že jsou na válku na Ukrajině nedostatečně připraveni a nemají potřebné vybavení. Šjaga uvedl, že žádný výcvik prakticky neexistoval, přestože mu byl při narukování přislíben základní kurz přežití. „To vše se ukázalo jako lež. Nikoho z nás nic nenaučili. Dokonce nám ani nedovolili vyzkoušet si zbraně,“ popsal voják.

Boje na Ukrajině se nyní soustředí především na východě a jihu země. Ukrajinští vojáci v neděli podle neoficiálních zdrojů znovu ovládli několikatisícové městečko Vysokopilja na severu Rusy okupované Chersonské oblasti. Ministerstvo obrany v Kyjevě ani v Moskvě tuto informaci nepotvrdilo, ale na sociálních sítích ji rozšířili různí ukrajinští činitelé.

Tagy:
vojáci Ukrajina vojsko Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu LiveJournal