Chcete rozvrátit Rusko, vy zvrhlíci? Hrajete šachovou partii se smrtí, hrozí Západu Medveděv

Místopředseda ruské bezpečnostní rady a bývalý prezident Dmitrij Medveděv

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv opět pohrozil Západu. Ve svém sobotním prohlášení na sociální síti Telegram obvinil Spojené státy a jejich spojence ze snahy zosnovat rozpad Ruska, což označil za „šachovou partii se smrtí“. Medveděv se řadí k zastáncům tamní aktuální politiky.

Svůj příspěvek na komunikačním kanálu Telegram zveřejnil Medveděv krátce poté, co se zúčastnil posledního rozloučení s bývalým prezidentem SSSR Michailem Gorbačovem. V textu odkázal na rozpad Sovětského svazu v roce 1991 a obvinil Západ ze snahy zosnovat rozpad současného Ruska.

„Sleduji, jak zámořští analytici opět s třesoucíma se rukama píší o nevyhnutelnosti zániku všech říší. A mnozí západní politici o tom mluví nahlas. Španělské impérium se zhroutilo, britské impérium se zhroutilo a další říše ukončily svůj věk. Ale Rusko ne, i když se rozpadl SSSR. A to je prý špatně. Proto se snaží všemi možnými prostředky dohnat naši zemi k rozpadu a využívají k tomu vojenský konflikt na Ukrajině,“ napsal ve svém příspěvku na sociálních síti Medveděv.

Podle něj chtějí „anglosasové využít válku na Ukrajině k tomu, aby zemi ochromili“. Řekl, že USA a jejich spojenci chtějí Rusko „roztříštit na kousky“, což přirovnal k rozpadu SSSR.

„Je jasné, že to všechno jsou špinavé sny anglosaských zvrhlíků, kteří usínají s tajnou myšlenkou na rozpad našeho státu. Kteří přemýšlí o tom, jak nás rozsekat a roztrhat na malé kousky. Takové pokusy jsou však velmi nebezpečné a neměli bychom je podceňovat,“ pokračoval bývalý ruský prezident.

Soudný den lidstva

„Tito snílci záměrně ignorují jeden axiom: násilný rozpad jaderné mocnosti je vždy šachovou partií se smrtí, v níž s přesností tahu poznáte, kdy je to šach a mat. Soudný den lidstva,“ dodal v závěru příspěvku Medveděv.

Podotkl, že veškerý jaderný arsenál zůstal po rozpadu SSSR pod správou Ruska. „Zůstal v naší zemi a udržujeme ho na velmi vysoké úrovni. To je nejlepší zárukou zachování velikého Ruska,“ uzavřel ruský politik.

Medveděv se během svého prezidentského mandátu v letech 2008 až 2012 prezentoval coby reformátor, který chtěl zlepšit vztahy se Západem. Sliboval modernizaci a liberalizaci a často mluvil o své lásce k blogům a technologickým vymoženostem. Dokonce navštívil Silicon Valley a od Steva Jobse dostal nový iPhone 4. Od letošního 24. února, kdy Rusko zahájilo vojenskou agresi na Ukrajině, se však projevuje jako hlučný zastánce tvrdé linie.

„Často se mě ptají, proč jsou mé příspěvky na Telegramu tak ostré,“ napsal nedávno místopředseda ruské bezpečnostní rady. „Dobře, odpovím: nenávidím je. Jsou to bastardi a zvrhlíci. Chtějí, abychom my, Rusko, zemřeli. A dokud budu naživu, udělám všechno pro to, aby zmizeli.“ Neupřesnil, zda se dotyční „oni“ vztahují k Ukrajincům, západním politikům, nebo k obojímu.

Tagy:
válka SSSR Ukrajina bývalý prezident Rusko Dmitrij Anatoljevič Medveděv Západní Evropa