Jako dobytek ve vagonu, takhle nás posílají do války. Ruský voják zveřejnil otřesné video

Špína, mráz a místo záchodu vyříznutá díra do podlahy. Přesně tak vypadal vagon, ve kterém měli ruští rekruti cestovat ze sibiřského Irkutsku do Luhanské oblasti. Video, které zachycuje tyto hrůzné podmínky, natočil a následně zveřejnil na sociálních sítích jeden z vojáků. Jeho pravost nelze v průběhu konfliktu nezávisle ověřit, sdílela ho ale i nezávislá běloruská televizní stanice.

„Video pro potomky. Takhle jsou posíláni lidé do války. Chléb je rozházený po podlaze, tohle je záchod, kuchyň a sud s vodou. Tady je hromada harampádí, u kterého není jasné, kam ho dát. Zima, tma a žádné světlo. Nic. Zas*aná armáda,“ komentují ruští vojáci na videozáznamu podmínky, ve kterých zřejmě budou muset pobývat několik dní.

Video zveřejnil na sociální síti Telegram uživatel Wind_sower. Podle něj byli ruští vojáci vysláni na válečnou frontu v nákladních vozech „jako dobytek“. „Vojáci na sociálních sítích sdílí videa, která ukazují, v jakých podmínkách museli cestovat. Dřevěné vagony, které naskrz promrzávají kvůli silným mrazům, uvnitř špína a místo záchodu je ve vagonu jen díra vyříznutá do podlahy,“ píše se pod videem.

„Myslím, že není třeba vysvětlovat, jakých výsledků na frontě dosáhnou ruští generálové s takovým přístupem a jaký bojový duch může být u těchto mobilizovaných vojáků. Každému normálnímu člověku je už teď jasné, že tuhle ostudu je třeba zastavit, zaplatit Ukrajině odškodné a odvézt tuhle armádu domů,“ pokračoval uživatel.

Stejné video zveřejnila na sociálních sítích také nezávislá běloruská televize Bielsat. „Rozházený chléb, nehygienické podmínky, žádné topení a díra v podlaze místo záchodu. Mobilizovaní obyvatelé Irkutska jedou na frontu v Luhanské oblasti,“ uvedla běloruská televizní stanice na Twitteru.

Mobilizace začne po skončení zimních svátků

Loni na podzim Rusko do bojů na Ukrajině mobilizovalo asi 300 tisíc mužů. Nyní se Rusové zřejmě chystají vyslat do války dalších až půl milionů lidí. Britskému deníku The Guardian to sdělil zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj.

Kyjev se domnívá, že nově mobilizovaní vojáci se na jaře a v létě zapojí do série ofenziv na východní a jižní Ukrajině, uvedl také Skibickyj. Šéf rozvědky Kyrylo Budanov už dříve stanici BBC řekl, že ruské vedení přijalo rozhodnutí začít v lednu s novými odvody, mluvil přitom o datu 5. ledna jako o možném začátku. Skibickyj ale posunul možné ohlášení nové mobilizace na 15. ledna, kdy v Rusku definitivně skončí zimní svátky.

Moskva popírá, že by byla další mobilizační vlna na stole. Ruský prezident Vladimir Putin ale nevydal nařízení, které by podzimní mobilizaci formálně ukončilo. Podle právníků má tak ruské vedení připravenou půdu pro další odvody.

Tagy: