Štáb CNN pátral na místě, kde mělo zemřít 600 ukrajinských vojáků. Podívejte se, co našel

Štáb americké CNN se vydal do ukrajinského Kramatorsku, kam o víkendu dopadaly ruské rakety. Moskva tvrdí, že při náletu zemřelo hned 600 ukrajinský vojáků. Jenže Kyjev to popírá. A ani novináři na místě nenalezli stopy, které by nasvědčovaly, že při útoku někdo zemřel.

Moskva podnikla o víkendu noční nálety na město Kramatorsk. Při sérii raketových úderů mělo podle Ruska zemřít až 600 ukrajinských vojáků. Jenže když se útok začal vyšetřovat, vyšlo najevo, že obětí bylo zřejmě podstatně méně. Kyjev dokonce tvrdí, že nezemřel vůbec nikdo.

Na místo útoku se přijeli podívat i mnozí novináři, například z agentury Reuters a televize CNN. Ti došli k závěru, že pravdu mají Ukrajinci. Ze zkreslených údajů už obvinili Kreml i proruští váleční blogeři. Jak situaci v Kramatorsku vnímal reportér CNN Ben Wedeman?

„Pokud víme, tak tady při útoku Ruska nikdo nezemřel,“ sdělil Wedeman pro CNN Prima NEWS, zatímco stál před střední školou, kde jedna z ruských střel dopadla. „Uvnitř jsou tabule, lavice, ale není tam žádná krev,“ potvrdil pouze fakt, že se bombardování nevyhnulo ani vzdělávací instituci.

Někdo tady lže

Ani jinde štáb CNN nenašel stopy krvavého masakru. „K úderu došlo osm minut po konci klidu zbraní, které Rusko přislíbilo. Došlo k sedmi úderům, okna našeho ubytování se otřásala. Ale když jsme se šli podívat na místa, kde rakety přes noc dopadaly, tak jsme nikde nenašli nic, co by naznačovalo jakékoli velké oběti na životech,“ popsal Wedeman.

Reportér CNN se domnívá, že útokem na Kramatorsk se Rusové mstili za ukrajinský úder na rekruty, ke kterému došlo o silvestrovské noci. „Já si myslím, že tyto útoky byly odvetným úderem za to, co se stalo v Makijivce. Moskva po něm přiznala smrt 89 ruských vojáků, Kyjev tvrdí, že ruských obětí byly stovky,“ uvedl Wedeman.

Ukrajinci v Makijivce zřejmě zasáhli vojenskou základnu Rusů, k lokalizaci ubikací měly napomoci zapnuté ruské mobily.

Kramatorsk se nachází zhruba hodinu cesty od Bachmutu, kde zuří největší boje. I z Kramatorsku jsou hrůzy války dobře viditelné. „Viděli jsme na nebi válečná letadla, na která střílela ukrajinská protivzdušná obrana,“ uzavřel Wedeman.

Tagy: