Ruský voják exkluzivně pro CNN Prima NEWS: Ukrajincům říkají bestie, válka mi otevřela oči

Ruský zajatec poskytl rozhovor CNN Prima NEWS.

Rozhovor s ruským zajatcem

Ruská média vykreslují Ukrajince jako bestie, proti kterým je potřeba zakročit. Realita je ale jiná. V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl ruský zajatec Alexandr. Voják například popsal, jak padl do zajetí a jak se k němu chovají ukrajinští bojovníci.

Je jedním z tisíců vězňů, kteří v Rusku vyslyšeli nabídku verbířů – půlroční služba v armádě výměnou za prominutí trestu. Alexandr pykal za držení drog. Žádné příbuzné nemá. Do války šel dobrovolně hlavně proto, že chtěl zažít, jaké to je.

„Změnilo mi to pohled na celý svět. Měli jsem dva týdny výcviku. Teprve nedávno jsem se dostal na přední linii a hned padl do zajetí. Nezúčastnil jsem se žádných operací,“ řekl ruský zajatec pro CNN Prima NEWS. Prý nepotkal nikoho, komu by ruské úřady trest výměnou za službu v armádě skutečně prominuly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové při vzpouře Prigožina oblehli bankomaty. Vybrali 100 miliard rublů, přiznala banka

„Chystali jsme se na útok. Řekli mi, že se mám přichystat, a těsně před ním mi sdělili, že budu jako ženista součástí úderné jednotky. Před útokem jsme museli jít pěšky a já jsem ten náklad neunesl, pořád jsem padal, klopýtal jsem, vojáci mi nadávali a bili mě. Došel jsem na jednu pozici, nechali mě tam a sami šli do útoku,“ popsal Rus operaci, při kterého ho Ukrajinci zajali.

„Když útok skončil, řekli mi, abych jim přinesl munici. Vzal jsem ji a šel jsem, i když jsem úplně nevěděl, kde jsou. A dostal jsem se až k pozici ukrajinských ozbrojených sil. Tam mě zajali. Nejdříve mě svlékli, dali mi boty a odvedli mě do sklepa. Tam jsem byl až do večera a pak jsem šel na výslech. Pak jsem se ubytoval v nějakém soukromém domě, kde bydleli i další vojáci, ti mi dávali najíst a dali mi léky,“ dodal Alexandr.

Pravda je jinde, míní voják

Voják následně popsal, že realita se od ruské propagandy velmi liší. „V Rusku všechna média říkají, že Ukrajinci jsou bestie, že bombardují civilisty. Ale když jsem se dostal k Ukrajincům, tak mi to otevřelo oči. Nemám na sobě ani jednu modřinu a říkám to při jasném vědomí. A jestli si myslíte, že mě někdo zastrašil, není to pravda. Nepotřebujeme válku, ani my, ani vy. Hynou naši nejbližší,“ pronesl.

Jeho jednotce veleli důstojníci od vagnerovců. Vůči podřízeným byli údajně velmi tvrdí. „Když někoho chytili opilého, šel do první linie kopat zákopy,“ řekl zajatec.

Na závěr rozhovoru apeloval na všechny, aby se pokusili válku ukončit. „Zastavte válku, prolévá se krev nevinných obětí. Střílíme sami na sebe,“ dodal.

Tagy: