Jatka Rusů i úspěšná taktika Ukrajinců. Americký generál zhodnotil vývoj bojů v Bachmutu

Boje o východoukrajinské město Bachmut patří mezi nejžhavější na frontě již zhruba sedm měsíců. Americký generál Mark Milley označil tvrdé střety za jatka, avšak zejména pro Rusy. Ukrajinci se podle něj velmi efektivně brání.

„Rusové dostávají u Bachmutu na frak, jsou to pro ně jatka,“ řekl americký generál Mike Milley, kterého citoval web Newsweek. Okupanti prý v posledních třech týdnech nedosáhli takřka žádného pokroku. Obránci naopak předvádějí velice účinný styl boje.

Západní analytici podle webu Express naznačují, že Rusko v oblasti Bachmutu přišlo o 20 000 až 30 000 vojáků, což může být polovina odhadovaného množství ztrát na celém území Ukrajiny od vypuknutí války.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mučení, znásilňování i masové hroby. Musíme žít dál, říkají lidé rok po řádění Rusů v Buči

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, jehož žoldnéřská jednotka se na dobytí Bachmutu soustředí již více než půl roku, počátkem března uvedl, že město je „prakticky obklíčeno“. Zároveň ale přiznal těžké ztráty. „Bitva již prakticky zničila ukrajinskou armádu a bohužel také těžce poškodila Vagnerovu skupinu,“ uvedl.

Ukrajinský generální štáb bez dalších podrobností ve středu večer připustil, že ruské síly „částečný úspěch“ při dobývání Bachmutu zaznamenaly. „Ukrajinští obránci však nadále město statečně drží a odrážejí nepřátelské útoky,“ dodal generální štáb. Ve čtvrtek pak informoval o další vlně útoků ze strany okupantů.

Podle hodnocení analytiků z amerického Institutu pro studium války z minulého týdne přesměrovaly ruské síly svoji hlavní pozornost z Bachmutu na Avdijivku. Během pátečního ostřelování tohoto města zemřeli dva lidé včetně dítěte narozeného v roce 2022 a další dvě osoby při něm utrpěly zranění, uvedl podle agentury Unian vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Podle šéfa oblastní správy Pavla Kyrylenka při ostřelování zemřelo pětiměsíční dítě a jeho babička a rodiče dítěte utrpěli zranění.

Tagy: