Dojde Indii trpělivost? Putin měl vylepšit její tanky, místo toho je zřejmě poslal na frontu

Tanky ruské výroby T-90 během oslav Dne republiky v Novém Dillí

Rusové už byli nařčeni z krádeže spousty věcí – od praček, přes obilí až po jadernou elektrárnu. Po internetu teď navíc začaly kolovat záběry z ukrajinské fronty, které mají dokazovat, že na seznam přibyla další zajímavá položka, a to indické tanky.

V polovině září byla na kanálu Telegram zveřejněna fotografie, na které bylo zachyceno ruské nasazení tanků T-90 do bojů na Ukrajině. Nejprve se spekulovalo nad tím, zda ony T-90 nejsou ve skutečnosti vyřazené zastaralé modely T-90A. Později se ale zjistilo, že jde s největší pravděpodobností o tanky T-90S, což je exportní verze ruského vozidla. Konkrétně šlo o tanky T-90S Bhisma v konfiguraci pro indickou armádu.

Na začátku tisíciletí, v roce 2001, podepsala Indie s Ruskem smlouvu na dodávku 1 450 tanků T-90S Bhisma, vyráběných společností Uralvagonzavod. Z toho 124 bylo vyrobeno přímo v Rusku, zbytek sjel z výrobních pásů v Indii, a to na základě zakoupené licence.

Proč je to zajímavé? Rusko se sice v roce 2017 zavázalo, že kromě výrobní licence převede ve prospěch Indie i know-how na modernizaci tanků, z neznámého důvodu se tak ale nakonec nestalo. Když poté Indové pocítili nutnost technického vylepšení bojových strojů Bhisma, museli je poslat k modernizaci do Ruska společnosti Uralvagonzavod.

Po údajném zachycení daných tanků na frontě však zůstává otázkou, zda Indové své obrněnce ještě někdy uvidí. Nové Dillí zatím celou situaci nijak komentovat nechtělo.

Tagy: