Rusové ostřelovali Záporoží. Zelenskyj potvrdil 12 mrtvých, úřady varují před dalším útokem

Rusové ostřelovali Záporoží. Zničeno či poškozeno bylo několik budov. Na místě byli mrtví a ranění.

Zatím nejdelší bitva války. Jak vypadá situace na Ukrajině?

Ukrajinské město Záporoží bylo opět pod palbou ruských ozbrojených sil. I tentokrát Rusové mířili na obytnou oblast. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil nejméně 12 obětí. Správa města dříve uvedla, že mrtvých je nejméně 17. Místní gubernátor Oleksandr Staruch varoval, že další útoky mohou ještě přijít.

K úderu na hlavní město Záporožské oblasti došlo v noci ze soboty na neděli. Podle Starucha Rusové vypálili nejméně tucet raket z letadel, které pobořily převážně obytné budovy. „Většina raket zasáhla obytnou oblast, paneláky i domky v jedné ze čtvrtí v Záporoží. Devítipatrová budova byla částečně zničená, pět rodinných domů bylo zničeno,“ popsal na sociální síti Telegram.

Ruský útok za sebou zanechal spoušť. Obytná čtvrť se ocitla v plamenech, zraněny byly desítky lidí a událost se neobešla bez obětí. „Víme o 12 mrtvých, 49 zraněných je v nemocnici, včetně šesti dětí,“ uvedl Zelenskyj v prohlášení na Telegramu, kde zveřejnil i fotografie zřícené budovy. Představitel záporožské radnice Anatolij Kurtěv uvedl, že podle předběžných údajů je mrtvých nejméně 17.

Tato bilance ale vůbec nemusí být konečná. „Někteří lidé můžou stále být pod troskami. Záchranná operace na místě je v plném proudu. Už osm lidí bylo takto zachráněno,“ uvedl na Telegramu Staruch. Zasahují záchranáři, hasiči a příslušníci bezpečnostních složek.

Gubernátor zároveň vyzval k opatrnosti „Prosím, nechoďte blízko ke zničeným budovám. Nepřítel je zákeřný a zrádný. Další údery jsou možné,“ varoval obyvatele Záporoží. „Záporoží se stalo terčem masivního teroru okupantů. Vydržme. Překonáme všechno,“ burcuje dále Staruch.

Záporoží bylo pod palbou už před pár dny

Samotné Záporoží Rusové nikdy nedobyli, ovládají však část stejnojmenné oblasti. Před nedávnem v ní uspořádali referendum o připojení k Ruské federaci. Lidové hlasování, které je však považované za zmanipulované a Ukrajina se Západem jej neuznává, drtivou většinou vyznělo pro připojení k Rusku, které poté potvrdil ruský prezident Vladimir Putin.

Zároveň však není jasné, kde jsou podle Putina hranice anektované oblasti. Faktem zůstává, že Ukrajinci mají už několik týdnů iniciativu a ruské síly z Ukrajiny postupně vytlačují. Moskva tak dobytá území postupně ztrácí.

Nynější úder na Záporoží přišel pouze dva dny po předešlém útoku na město, který přišel v noci ze čtvrtka na pátek. Tehdy útok nepřežilo 11 lidí.

Tagy:
válka Vladimir Putin raketa Moskva invaze Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Záporoží ostřelování ruská invaze na Ukrajinu Lyman