Mohutná exploze mostu na Krym. Část se zřítila, podle Ruska za to může bomba v autě

Krymský most v plamenech

Exploze na Krymském mostě

V sobotu ráno došlo k mohutné explozi na Krymském mostu, který spojuje anektovaný poloostrov s pevninským Ruskem přes Kerčskou úžinu. Informují o tom ukrajinská i ruská média. Část mostu se dokonce zřítila do moře. Podle ruského protiteroristického výboru stála za výbuchem bomba nastražená v autě.

K mohutnému výbuchu podle dostupných informací došlo již kolem šesté hodiny místního času. Na sociálních sítích se objevilo i video přímo ze samotného okamžiku, kdy k explozi došlo.

Most přes Kerčskou úžinu následně zachvátily plameny, které stoupaly do výše několika metrů a dým byl vidět i na několik kilometrů, jak dokládají fotografie a videa z blízkých lokalit.

Původně se hovořilo o tom, že za výbuchem mohla stát ukrajinská raketa, respektive práce ukrajinských partyzánů. Některá ruská média přišla i se zprávou, že za výbuchem mohla stát neopatrnost či chyba některého z pracovníků na mostě.

Ruský protiteroristický výbor během dopoledne přišel s oznámením, že za výbuchem stála bomba, která byla nastražená v jednom z aut na mostě. Mělo jít o nákladní vůz. Ruský výbor uvedl, že po výbuchu došlo ke vznícení několika cisteren vlakové soupravy. Hořící vlak se mají pokusit odtáhnout dvě lokomotivy.

Prezident Vladimir Putin během dopoledních hodin ještě oznámil vytvoření speciální komise, která má za cíl celý incident řádně prošetřit. Jeho součástí nejsou jen proruští představitelé anektovaného poloostrova Krym, ale také zástupci Krasnodarské oblasti, kam most vedoucí z Krymu ústí, a rovněž příslušníci národní gardy a tajné služby FSB.

Rusové drží Krym od roku 2014

Poloostrov Krym v roce 2014 anektovalo Rusko po referendu, které však Ukrajina ani západní mocnosti dodnes neuznávají. Kvůli ruskému obsazení poloostrova a souběžnému povstání proruských separatistů na Donbase byly vztahy mezi Kyjevem a Moskvou v uplynulých letech takřka na bodu mrazu.

V brzkých ranních hodinách 24. února letošního roku pak ruské síly zahájily invazi na Ukrajinu, a to hned z několika směrů. Poté, co Ukrajinci ustáli obléhání Kyjeva a ubránili velké části území, se s pomocí západních dodávek zbraní a techniky chopili iniciativy. Aktuálně Rusy postupně vytlačují.

Putin v uplynulých dnech na ukrajinské postupy reagoval vyhlášením obsazeného území Ukrajiny za součásti Ruska. Federace tak nově podle svého narativu připojila Luhanskou, Doněckou, Chersonskou a Záporožskou oblast. Ani jednu z nich však plně nekontroluje, naopak postupně ztrácí půdu.

Tagy:
válka Vladimir Putin bomba invaze Ukrajina exploze Krym Rusko ruská invaze na Ukrajinu Kerčský průliv Most přes Kerčský průliv Krymský most