Rusové panikaří a vybírají peníze, tvrdí média. Podle Justa jsou ale na krize zvyklí

Rusové jsou pod novými americkými sankcemi.

Putin: Je potřeba obnovit mírové rozhovory s Ukrajinou

Rusové ve velkém vybírají z bankomatů hotovost a zemí se šíří panika. Důvodem jsou nové americké sankce vůči ruskému rublu. S touto zprávou přišla některá zahraniční média. Opačný pohled však nabízí spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just, který žije v Moskvě. Připouští, že do problémů se dostaly některé směnárny, ale Rusové podle něj nepanikaří. Navíc dodal, že mnozí Rusové jsou již na krize zvyklí a naučili se mít u sebe pro jistotu hotovost v zahraniční měně.

Američané ve středu uvalili nové sankce na moskevskou burzu MOEX, což ji přinutilo zastavit obchodování v dolarech a eurech. Rubl mezitím na mezibankovním trhu klesl vůči americké měně na měsíční minimum.

ČTĚTE TAKÉ: Putin oznámil ruské podmínky pro konec války. „Standardní agresorská sestava,“ řekli Ukrajinci

„Sankce namířené proti klíčovým institucím ruského finančního trhu jsou nejvážnější za poslední rok a půl od zavedení ropného embarga a cenového stropu na ruskou ropu,“ popsali situaci analytici ze společnosti BCS World of Investments.

Krátce na to se objevily informace, že Rusové začali ve velkém vybírat hotovost z bank a bankomatů. „Nastává panika, čeká se kolaps rublu. Několik bank v Rusku pozastavilo výběry a online platby,“ uvedl na sociální síti X ukrajinsko-americký analytik Igor Suško.

Ruské banky se pokoušely situaci uklidnit prohlášením, že vklady jsou do určité výše pojištěné. „Prohlášení bank o pojištění vkladů příliš nezabírá, protože se v Rusku údajně tvoří před bankami dlouhé fronty,“ popsal pro ČTK analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Americká stanice CNN zmínila, že celá řada Rusů si drží úspory v dolarech či eurech, aby měli k dispozici jistější zahraniční měnu. „Všechny finanční prostředky v amerických dolarech na účtech a vkladech občanů a firem zůstávají v bezpečí,“ doplnila CNN.

Rusko čelí americkým a západním sankcím kvůli své invazi na Ukrajinu, která trvá již třetím rokem.

Just: Panika není, Rusové mají dolary i v polštářích

Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just, který žije v Moskvě, redakci popsal, že žádná panika v Rusku kvůli sankcím nenastala. „Rusové rozhodně nebyli v žádné panice. Neměli strach, že by přišli o své vklady v bankách, nebo že by nastala nějaká finanční apokalypsa,“ komentoval Just.

Na druhou stranu zmínil, že jisté problémy se objevily v některých směnárnách kupříkladu v hlavním městě Moskvě. „Lidé se obávali, že se prudce zvedne kurz dolaru a eura vůči rublu, tak si chtěli na poslední chvíli koupit valutu. Nicméně, mělo to jisté konsekvence. Například včera směnárny neprodávaly větší množství právě dolarů a eur kvůli tomu, že si nebyly jisté, jak se bude dále vyvíjet kurz,“ pokračoval spolupracovník redakce.

Just poznamenal, že osobně žádné zavřené směnárny neviděl, jeho známí v Moskvě však prý ano. „Rusové jsou naučeni na různých krizích, že je nejlepší mít v kapse nebo pod polštářem dolary či eura. Jsou naučeni už z 90. let,“ vysvětlil Just.

Mimo to Just poznamenal, že i pro Rusy nyní nastává období dovolených, přičemž v destinacích jako třeba Turecko, kam se stále mohou vydat, nemohou platit vlastními platebními kartami. Tím pádem se jim západní měna stále hodí.

„Rusové si na sankční omezení už víceméně zvykli. Vzhledem k tomu, že centrální banka garantuje, že se s dolarovými a eurovými vklady u běžných klientů bank nic nestane, tak je mnoho lidí uklidněných,“ uvedl novinář s dovětkem, že v případě firem a investorů je tomu jinak.

Tagy: