Ruské okupanty trýzní létající Žralok. S HIMARS smrtelná kombinace, pochvalují si Ukrajinci

Ukrajinský bezpilotní letoun Žralok

Ukrajinci využívají smrtelnou kombinaci raketometu HIMARS a dronu Žralok

Bezpilotní letoun s nápadným vzhledem, který trýzní ruské vojáky. Průzkumný dron Shark UAV, známý pod přezdívkou „Žralok“, je v posledních měsících velkým pomocníkem ukrajinské armády na východní i jižní frontě. Obzvlášť ve spojení s americkým salvovým raketometem HIMARS představuje pro nepřítele smrtelnou kombinaci. V čem přínos žraločího dronu – v tlamě svírajícího supermoderní kameru – spočívá?

„Shark UAV je dokonalý multifunkční bezpilotní letoun určený pro širokou škálu úkonů. Poskytuje možnost plně autonomního průzkumu, sledování, jasné identifikace i rozpoznávání na velkou vzdálenost. To vše může provádět v reálném čase a ve značné výšce,“ uvedla ukrajinská společnost Ukrspecsystems, která žraločí drony vyrábí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Václav už řádí na frontě. Pokřtěný český tank se chystá na Ukrajině natáčet, jak ničí Rusy

Obránci mají Žraloka ve výzbroji od podzimu 2022. Tento dron vydrží ve vzduchu až čtyři hodiny, za tu dobu může proletět trasu o délce 300 kilometrů. Rozpětí křídel má skoro dva metry a váží asi 10 kilogramů. Je schopen vyvinout rychlost 150 kilometrům za hodinu.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

Jeho strategickou výhodou je skutečnost, že se dokáže dostat do výšky tří kilometrů nad zemí. Mezi další přednosti dronu Shark UAV patří vysoká kvalita jeho kamery, která je zezdola přilepená na žraločí tlamu. Ta tvarem skutečně připomíná známého vodního predátora. Díky zmíněné kameře dokáže ukrajinský Žralok sledovat nejrůznější vojenské cíle na vzdálenost až pět kilometrů.

Podle výrobce je Shark UAV schopen vykonávat průzkum či sledování i pod silným tlakem elektronického boje, což z něj činí vhodný stroj pro plnění operací za nepřátelskou frontovou linií. Ukrajinci si v posledních měsících nemůžou vynachválit údernou kombinaci žraločího dronu a obávaného salvového raketometu HIMARS, který napadené zemi od léta 2022 dodávají Spojené státy.

V praxi kooperace těchto dvou technologií vypadá tak, že Žralok vypátrá pozici nepřátelské těžké techniky a zjištěné informace pak předá ukrajinskému dělostřelectvu. O zbytek už se postará raketomet HIMARS.

„Raketomety HIMARS a drony Shark UAV jsou skvělou kombinací pro ničení ruských obrněných vozidel,“ uvedl ukrajinský resort obrany krátce po Vánocích na sociální síti X. K tomu ministerstvo zveřejnilo záběry, jež drtivý úder HIMARS s pomocí Žraloka názorně dokumentují. O demolici dvou ruských bojových vozidel pěchoty BMP se v tomto případě postarali členové ukrajinského 140. samostatného průzkumného praporu.

Tagy: