Rusové postupují a cílí na klíčové město. Čeká nás bouřlivé období, přiznává ukrajinský expert

Ruští vojáci u Lymanu ostřelují ukrajinské pozice pomocí houfnice 2A65 Msta-B

Válka na Ukrajině v mrtvém bodě

Ruským jednotkám se daří na některých místech mírně postupovat, informoval americký Institut pro studium války (ISW). Těžké boje probíhají například západně od Bachmutu, kde se Rusové snaží získat přístup ke klíčovému městu Časiv Jar. Podle vojenského experta se Ukrajinci musí připravit na velice těžké období.

Jedním z míst, kde se v poslední době podařilo Rusům postoupit, je okolí Bachmutu. Okupanti mohutně tlačí na obce Ivanivske, Kliščijivka a Andrijivka, které jsou v držení ukrajinských sil. Podle důstojníka 5. samostatné útočné brigády Oleksije Tarasenka Rusům vydatně pomohly čerstvé síly.

ČTĚTE TAKÉ: Hvězdný Tom Cruise už není single. Randí s bývalou manželkou ruského oligarchy

„Objevili se tam dobře vycvičení bojovníci, ale tyto jednotky jsme už zlikvidovali. Podle zhruba 200 těl nepřátel soudíme, že už převažují zase částečně mobilizovaní v příšerném oblečení a s hrozným vybavením, kteří jsou po malých skupinkách posíláni do útoků v Ivanivském lese,“ řekl ukrajinský voják podle agentury Unian. Dodal, že cílem okupantů je ohrozit velitelství a logistické centrum ve městě Časiv Jar, které je od Bachmutu vzdálené několik kilometrů.

Částečný úspěch zaznamenaly ruské síly také na levém břehu Dněpru v Chersonské oblasti, kde se jim podle ISW podařilo obsadit zpět území jižně od obce Krynky, odkud je Ukrajinci nedávno vytlačili. ISW dále informuje, že postup zaznamenali Rusové také u Avdijivky a Marjinky v Doněcké oblasti. Ukrajinci naproti tomu hlásí úspěch u obce Horlivka nedaleko Doněcka. To ale v kontextu aktuální situace na frontě představuje jen slabou náplast. Podle bývalého mluvčího ukrajinského generálního štábu Vladyslava Seleznjova navíc Rusové mohutně posilují.

„Za poslední dva měsíce se počet nepřátelských jednotek rozrostl nejméně o 50 tisíc mužů. Pokud jsme před dvěma měsíci operovali s číslem 400 tisíc vojáků, tak dnes je to 450 tisíc. A to nepočítám další přesuny a 30 tisíc gardistů, kteří plní úkoly v hloubi dočasně okupovaného území Ukrajiny. To znamená, že proti nám stojí téměř půlmilionová armáda, což je docela slušná síla, vysvětlil Selezniov ve vysílání ukrajinského kanálu Espreso.

Podle experta aktuálně není na přibližně 1 350 kilometrů dlouhé bojové linii žádné klidné místo. „Nepřítel útočí ve směru na Kupjansk a Lyman. Prudké boje probíhají také západně od Bachmutu. Okupanti se snaží realizovat obléhací taktiku města Časiv Jar, takže už můžeme vyhlásit začátek operace na obranu tohoto klíčového města. Je zřejmé, že nás čeká bouřlivé období,“ varoval Selezniov.

Ve městě Časiv Jar natáčel letos v březnu válečný reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno, více v reportáži:

Tagy:
válka útok Ukrajina Rusko Dněpr Chersonská oblast Doněcká oblast Andrijivka Časiv Jar Institut pro studium války UNIAN