České záběry z Ukrajiny: Sanitky jako terč, střepiny vytažené z dětí a kočárky v rachotu děl

Střípky z české humanitární výpravy do Chersonu a dalších osvobozených ukrajinských měst pod taktovkou Team4Ukraine.

Češi z Team4Ukraine navštívili Cherson a další města

Rozbitá okna a ponurá atmosféra, ale také houževnatost ukrajinských obyvatel, kteří se snaží sžít s válkou. Tak čeští dobrovolníci z projektu Team4Ukraine popisují život v osvobozených městech Kupjansk, Mykolajiv a Cherson, kam obráncům i civilistům zavezli humanitární zásilky a výbavu. „Procházela kolem nás maminka s kočárkem a snažila se uspat dítě. Už si vlastně přivykla, že o kilometr či dva dál dopadají dělostřelecké granáty, exploze jsou slyšet poměrně silně. Přesto se tu lidé snaží žít co nejobvyklejším životem,” říká Jan „Sully“ Heřmánek z Team4Ukraine, který má na kontě nejednu cestu do válkou zmítané země.

Podzimní výprava byla poměrně velká – na konci listopadu vyrazily z Česka hned dvě dodávky a dvě sanitky, k nimž se později připojilo další vozidlo. Posádka auta měla na rozdíl od humanitárního konvoje ale jiný úkol – dlouhodobě dokumentuje válečné zločiny spáchané na ukrajinské půdě. Když tato skupina zamířila na Cherson, první tým už vykládal zásoby pro místní obránce a civilisty v Kupjansku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chybí nám lidi. Pokud mladí nepůjdou, vezme si je válka sama, říká ukrajinský bojovník

„Je to tu ponuré a prázdné, zůstalo zde minimum obyvatel. Z Kupjansku je dnes hlavně vojenské město, je zde umístěno několik posádek. V době naší přítomnosti byla situace neutěšená, v okolí bylo slyšet bombardování, zároveň docházelo k výpadkům elektrického proudu,“ popsal Jan „Sully“ Heřmánek z Team4Ukraine své dojmy z návštěvy Kupjansku.

Město a jeho cesty jsou podle něj neudržované kvůli blízkosti fronty, navíc na nich jezdí těžká technika. „Dvakrát tudy prošla fronta, takže jsou na mnoha místech rozbombardované, rozstřílené, okna jsou rozbitá. Zkrátka prostředí působí na člověka negativně,“ podotkl člen české výpravy.

Přímo ve městě došlo na předání obou zmíněných sanitek, z nichž jedna byla zakoupena ze sbírek Dárek pro Putina a druhá z prostředků dárců Team4Ukraine. Sanitky budou sloužit k záchraně civilistů i převozu zraněných obránců.

„Do rukou lékařů a vojáků ze 41. samostatné mechanizované brigády pak putovaly nabíjecí stanice, naftový generátor, ultrazvuk, ohřívače krve, oxymetry, turnikety, zdravotnická dezinfekce, termo oblečení, polní kamna vhodná do zákopů, zimní holínky a mnohé další vybavení. Zdravotníci působí ve velmi improvizovaných podmínkách v opuštěných domech a čelí neustálému riziku. Rusové považují i lékaře a sanitky za legitimní vojenský cíl,“ upozornili humanitární pracovníci.

Posléze se skupina přesunula do Pokrovsku, kde předala zásoby pro „Bílé anděly“. Jde o označení pro policisty, kteří se starají o evakuace z obkličované Avdijivky. Obě české týmy se později setkaly v Mykolajivu, kterou dříve okupovaly ruské jednotky, než došlo na ukrajinskou protiofenzivu v oblasti. Podle Čechů je na rozdíl od Kupjansku mnohem živějším městem.

„I zde ale na nás dýchá válka, ať už v podobě zničených budov či všudypřítomných obav před možným útokem dronem nebo raketou. I z toho důvodu došlo k předání pomoci 503. samostatnému praporu námořní pěchoty v noci,“ popsal Jožka „Riggs“ Starý, jak ukrajinským mariňákům předávali lodní motor, LCD monitory a další vybavení.

Výbavu z dětské nemocnice ukradli okupanti

Poslední hlavní zastávkou byl Cherson, kam členové Team4Ukraine vyrazili s výbavou do dětské nemocnice. Tu původní ukradli Rusové během okupace. V dodávce nechyběly inkubátory a další zdravotnický materiál.

„Zdravotníci nám ukázali i sbírku střepin, které vyoperovali z dětí, nebo zbytky po munici, která dopadla na pozemek nemocnice. Tíživě působilo vyprávění o schovávání dětí před únosem do Ruska, ke kterému z okupovaných území cíleně dochází,“ přiblížili Češi, co všechno jim místní vylíčili.

„I Cherson je frontové město. Na rozdíl od Kupjansku bych řekl, že je mnohem živější. Lidé se sem snaží vrátit zpátky a na první pohled kromě mnohem většího počtu checkpointů a pohybu vojáků by člověk nepoznal zásadnější rozdíl třeba od Mykolajivu. Ale dějí se tam zvláštní věci – třeba když jsme nakládali vozidlo, místní odešli kvůli pohybu většího počtu lidí na jednom místě, což láká útočné drony. Báli se, že na místo brzy něco přiletí. Neměli jsme ale zbytí, auto jsme naložit museli. Nebo když člověk předává pomoc vojenské jednotce, musí na sobě i takhle ve městě mít ochrannou helmu a vestu,“ zapátral v paměti Heřmánek.

Navzdory složité době ale Ukrajincům prý nechybí odhodlání a smysl pro humor. Válka je pro ně nová realita, se kterou se pokouší smířit – dokud nezvítězí, jak věří. „Procházela kolem nás maminka s kočárkem a snažila se uspat dítě. Už si vlastně přivykla, že o kilometr nebo dva dál dopadají dělostřelecké granáty, exploze jsou slyšet poměrně silně. Přesto se tu lidé snaží žít co nejobvyklejším životem,” řekl na závěr. Už nyní Team4Ukraine chystá další výjezd.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český tank T-72 ve službách ukrajinské 128. zakarpatské brigády se dočkal nového jména. Podívejte se na video ze křtu.

Tagy:
válka nemocnice Ukrajina dobrovolníci humanitární pomoc Rusko Ukrajinci Mykolajiv Cherson Chersonská oblast válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Kupjansk Dárek pro Putina Team4Ukraine