Dvě ruské stíhačky simulovaly vzdušný souboj. Jedna druhou omylem sestřelila

Ruské stíhačky

Rusové při cvičení omylem sestřelili vlastní stíhačku. Pilot bude zřejmě trestně stíhán

Ruský pilot při bojovém cvičení omylem sestřelili vlastní stíhačku Suchoj SU-30, která se zřítila asi 170 kilometrů od Moskvy. Podle ruské státní agentury TASS se neštěstí obešlo bez obětí na životech.

Pýcha ruského letectva, stíhačky Suchoj SU-30 a 35, simulovala během cvičení vzdušný souboj. Pilot jednoho ze strojů chtěl zmáčknout spoušť fotokulometu, ale místo toho odpálili skutečné střely. Zasažený stíhací letoun se zřítil k zemi, pilot se katapultoval.

„Nácvik měl být bez zbraní, letouny neměly být vyzbrojeny raketami a kanon měl být bez munice. Ale jak se ukázalo, právě v kanonu SU-35 nějaká munice zůstala. Pilot SU-35 bude asi trestně stíhán,“ popsal spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just.

Cvičení na Kavkaze se účastní 80 tisíc vojáků

Na jihu Ruska, nedaleko Krymu, Ukrajiny a severního Kavkazu, probíhá vojenské cvičení Kavkaz 2020. Účastní se ho až 80 tisíc vojáků jak z Ruska, tak z Číny, Íránu, Pákistánu či Myanmaru. „Zahraniční účast má navenek demonstrovat, že Rusko na mezinárodní scéně není izolováno v případě nějaké hlubší konfrontace s protivníkem,“ popsal Jan Šír z fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy s tím, že Rusko může mít i další opory ze stran spřátelených států.

Vedle tisíce příslušníků ruské národní gardy a pracovníků ruského ministerstva pro mimořádné události se manévrů účastní také kolem tisícovky vojáků z Arménie a Běloruska. „Je to z pohledu Ruska příležitost dále nacvičit třeba podřízení běloruského generálního štábu ruskému štábu pro případ, že by došlo na nějaké zostření vojensko-strategické situace mezi Ruskem a Západem,“ dodal Šír.

Na cvičení takového rozsahu jako je Kavkaz 2020 by Rusko, stejně jako ostatní země, mělo zvát pozorovatele Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). To se ovšem v tomto případě nestalo.

Tagy:
stíhačka Moskva vojáci Ukrajina pilot Jiří Just Rusko Kavkaz vojenské cvičení OBSE Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Šír Suchoj Su-30