Rusové proti Putinovi. Na Kreml táhnou partyzáni, do svých řad mají verbovat tisíce lidí

Ozbrojenci z Legie Svobodné Rusko se staví proti vládě prezidenta Vladimira Putina. Bojovali po boku Ukrajinců a nyní se pokouší o partyzánské akce přímo uvnitř Ruska.

Prigožin proti Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin musí čelit nové hrozbě. Tentokrát přichází přímo zevnitř. V největší zemi světa totiž začali operovat bojovníci z Legie Svobodného Ruska, tedy Rusové, kteří zprvu na Ukrajině bojovali po boku tamních obránců, ale nyní se vrátili do své domoviny. Zde již způsobili rozsáhlé problémy v pohraničním Belgorodě. Nyní podle svých slov verbují až tisíce lidí a jejich cíl je jasný – táhnout na moskevský Kreml.

„Máme opravdu zajímavý arsenál,“ popsal jeden z milicionářů zvaný Caesar pro britský deník The Times. „Máme minomety, obrněná vozidla, raketomety Stinger, přenosné protitankové zbraně a také velice efektivní průzkumnou jednotku dronů,“ zmiňuje Caesar.

Je jedním z mnoha členů Legie Svobodného Ruska. Organizace sdružuje ty Rusy, kteří chtějí dostat od moci ve své zemi Vladimira Putina. Poslední měsíce válčili na Ukrajině proti svým vlastním spoluobčanům, když bránili ukrajinská města. Nyní se přesunuli zpět domů, aby Putinovým vojákům škodili přímo v týlu.

Věří si, alespoň tedy navenek. Podle dosavadních údajů zahraničních médií měla mít legie zhruba několik set mužů, její lídři však nyní tvrdí, že se jim do služby hlásí až „tisíce“ dalších, kteří chtějí bojovat proti Putinovi a jeho režimu. „Máme neustálý přísun rekrutů, pořád to roste. Čím dál více a více Rusů chápe, že válka je zločinná a musí skončit,“ pokračoval odbojář.

ČTĚTE TAKÉ: Moskvu zasáhly bezpilotní letouny. Poškodily tři obytné budovy, hlásí tamní úřady

Legionáři za sebou už mají rozsáhlý zmatek v Belgorodu a přilehlé oblasti, kde zaměstnali ruskou osádku. Dokonce měli ukrást policejní uniformy, což Putinovce vedlo k oznámení tamním obyvatelům, aby na muže v policejních uniformách stříleli, neboť mělo jít o odbojáře. Nyní se legie chlubí, že „zcela osvobodila“ město Kozinka a dostali se k městu Grajvoron, ačkoliv Rusové během úterý hlásili, že odsud partyzány vypudili.

Rusové proti Rusům

Caesar v rozhovoru pro The Times dodal, že všichni členové legie jsou občany Ruska, kteří ovšem pomáhali v obraně silám Ukrajiny. „Nejsme gang kriminálníků nebo soukromá žoldnéřská společnost jako Vagnerovci. Bojujeme jako součást ukrajinských ozbrojených sil. Naším hlavním cílem je chránit Ukrajinu a deokupovat její území. Potom půjdeme osvobodit naše domovy,“ vysvětloval legionář.

Zmiňovaný úder v Belgorodu byl dle něj součástí přípravy na ukrajinskou protiofenzivu, která se aktuálně s napětím očekává. Cílem mělo být nejen vytvořit tlak na Rusy, že válka se může odehrávat i přímo v jejich domovech, ale také ukázat, že je možné se proti Putinovi postavit na odpor.

Mluvčí politické sekce legie Alexej Baranovskij pro The Times řekl, že organizace je jinak „politicky neutrální a bez ideologie“. „Naším jediným cílem je svrhnout Putinův režim,“ popsal Baranovskij.

Získat území a lidi, pak vyrazit na Moskvu

Sebevědomí však ruským partyzánům roste. „V těchto nájezdech budeme pokračovat dokud nezískáme vlastní kus ruského území, aby se praví synové a dcery Ruska, ti praví vlastenci, mohli k nám přidat. Jakmile se to stane, začneme rychle nabírat na síle a počtech, abychom mohli ukončit kampaň Kremlu,“ nechal se legionář Caesar slyšet v rozhovoru pro britský The Times. Jejich cíl je tak jasný – posílit a časem vyrazit na Moskvu.

To však ještě nějaký čas potrvá. „Neříkáme, že budeme v Moskvě už zítra. Stane se to až ukrajinské síly osvobodí Krym. Putinův politický systém bude porážkou na Krymu paralyzován. V ten okamžik zasadíme zničující ránu Moskvě,“ popsal plány legie Baranovskij.

Nábor přes sociální síť

Zajímavostí je, že legie potenciální rekruty láká i prostřednictvím sociální sítě Telegram. Naposledy uveřejnila „nabídku kurzů na pilotování bezpilotních letounů“. „Absolventi budou mít možnost využít své naučené dovednosti,“ dodávají legionáři, čímž s lehkou ironií nejspíš myslí zapojení nově příchozích do operací proti vojákům věrným Kremlu.

Hrozba v podobě protiputinovských odbojářů přichází ve stejné době, kdy přímo v centru Moskvy došlo k několika explozím, které způsobily právě drony s výbušninami. Ty měly vzlétnout přímo z Moskevské oblasti.

Ruské ministerstvo obrany z útoku obvinilo „kyjevský režim“. Ukrajinci se k úderu nepřihlásili a naopak zástupce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak nálety spojil s ruskými útoky na ukrajinské cíle. „Možná, že ne všechny drony jsou připraveny zaútočit na Ukrajinu a chtějí se vrátit ke svým stvořitelům a zeptat se jich: ‚Proč nás posíláte útočit na ukrajinské děti, na Kyjev?‘,“ nechal se slyšet Podoljak.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva dron Ukrajina vláda Rusko Kyjev The Times Moskevský Kreml Belgorod ruská invaze na Ukrajinu