Moskvu zasáhly bezpilotní letouny. Poškodily tři obytné budovy, hlásí tamní úřady

Moskvu zasáhly bezpilotní letouny. Poškodily tři obytné budovy, hlásí tamní úřady. (30.5.2023)

Bezpilotní letouny zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě

Moskva v úterý ráno zažila dosud největší útok bezpilotních letounů. Z města přišly zprávy o zásazích a poškození nejprve dvou, posléze tří obytných domů. Nikdo nezemřel, jsou hlášeni dva zranění. Domy jsou lehce poškozeny. Další drony byly sestřeleny, když se blížily k Moskvě, uvedl gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov. Ruské ministerstvo obrany označilo incident za terorismus a obvinilo z něj Kyjev. Ten se k náletu sice nepřihlásil, ale Mychajlo Podoljak z tamní prezidentské kanceláře ho nepřímo spojil s pokračujícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle.

Rusko, které před více než 15 měsíci napadlo Ukrajinu, v poslední době stále častěji čelí útokům na vlastním území. Zásahy tak daleko ve vnitrozemí jsou ale velmi nezvyklé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Erdogan je jediný, na kom se Zelenskyj a Putin shodnou. Turecko z jejich války profituje

„Dnes ráno za úsvitu způsobily útoky dronů menší škody na několika budovách. Na místě jsou všechny záchranné složky. Nikdo nebyl vážně zraněn,“ uvedl v úterý podle agentury AFP na Telegramu moskevský starosta Sergej Sobjanin. Později doplnil, že dva lidé museli vyhledat lékařskou pomoc.

Dodal, že někteří obyvatelé byli evakuováni. Ruská agentura RIA Novosti napsala, že evakuováno bylo několik obyvatel z budovy v ulici Profsojuznaja na jihu metropole. Podle webu Meduza další dron s výbušninou proletěl oknem do bytu v domě na Leninském prospektu, neexplodoval však.

Ruské ministerstvo obrany ráno podle tamních agentur uvedlo, že při útoku bylo použito „osm podomácku vyrobených létajících aparátů“. Tři prý byly s pomocí prostředků radioelektronického boje odkloněny od původních cílů, pět mělo být sestřeleno systémy protivzdušné obrany. Informace potvrdil i ruský vyšetřovací výbor, tedy federální kriminální ústředna. Za útokem podle resortu obrany stojí „kyjevský režim“.

Útok v prestižních čtvrtích

Ten se k útoku nepřihlásil. Zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak však v ukrajinském zpravodajském pořadu Breakfast Show spojil nálet dronů v Rusku s nepřestávajícími ruskými útoky na ukrajinské civilní cíle. „Možná, že ne všechny drony jsou připraveny zaútočit na Ukrajinu a chtějí se vrátit ke svým stvořitelům a zeptat se jich: ‚Proč nás posíláte útočit na ukrajinské děti, na Kyjev?‘,“ uvedl. Dodal, že úterní události v Moskvě jsou z ukrajinského pohledu málo důležité.

Útoky dronů zasáhly některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita – včetně prezidenta Vladimira Putina, píše Reuters. Podle poslance Alexandra Chinštejna protivzdušná obrana zlikvidovala tři drony nad oblastí Rubljovka na západním okraji metropole, jeden z nich nad vesnicí, která je vzdálena jen deset minut jízdy od Putinovy rezidence Novo-Ogarjovo.

„Ruský prezident Vladimir Putin pracuje v Kremlu, o útoku bezpilotních letounů na Moskvu byl informován v reálném čase,“ uvedl mluvčí ruské hlavy státu Dmitrij Peskov podle agentury TASS. Jeho šéf podle něj v současné době nechystá zvláštní projev kvůli aktuálním událostem. Poslanec Maxim Ivanov přitom úterní události označil za nejvážnější útok na Moskvu od druhé světové války.

Útok přišel několik hodin poté, co ukrajinská metropole Kyjev opět čelila masivnímu ruskému vzdušnému úderu, který si vyžádal nejméně jednu oběť a několik raněných.

Zachovejte klid, nabádal gubernátor

Gubernátor Moskevské oblasti Andrej Vorobjov upozornil, že ráno mohli obyvatelé některých částí oblasti slyšet zvuky výbuchů, které podle něj byly důsledkem práce protiletadlové obrany. „Při příletu do Moskvy bylo sestřeleno několik bezpilotních letounů. Prosím obyvatele, aby zachovali klid,“ uvedl podle ruských agentur.

Některé předchozí zprávy uváděly vyšší počty útočících dronů, například ruský kanál Baza informoval, že nad ruskou metropoli mířilo přibližně 25 bezpilotních letadel, přičemž některé se podařilo sestřelit, jiné se například zamotaly do drátů vysokého napětí. Nejméně tři narazily do obytných domů, uvedla Baza.

Proruské kanály na Telegramu na základě některých na síti zveřejněných záběrů uvádí, že při útoku byly kromě jiného využity také drony UJ-22 Airborne, kterých mají ukrajinské ozbrojené síly ve výzbroji několik stovek kusů.

Na začátku měsíce byla Moskva svědkem dronového útoku na kremelskou rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Incidenty s drony jsou přitom v poslední době hlášeny z různých míst Ruska. Ukrajina se k nim nehlásí. List The New York Times s odvoláním na americké činitele a na hodnocení amerických zpravodajských služeb minulý týden napsal, že útok na Kreml pravděpodobně zorganizovaly ukrajinské zvláštní vojenské nebo zpravodajské jednotky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT – Ukrajina je připravena zaútočit:

Tagy: