Rusové provedli další úspěšnou zkoušku hypersonické střely Cirkon. Jde o zbraň nové generace?

Raketa Cirkon vylétla z ruské fregaty Admirál Gorškov

Jaké zbraně jsou na frontě?

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že provedlo další test hypersonické střely Cirkon (Zirkon). Armáda ji vypálila z lodě v Barentsově moři do Bílého moře. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Test byl podle ministerstva úspěšný a střela zasáhla cíl ve vzdálenosti 1 000 kilometrů. Loni provedla ruská Severní flotila nejméně 12 testů těchto hypersonických střel, které jsou podle ruské armády schopny dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku.

Nynější test se uskutečnil v době, kdy Rusko podle agentury Reuters řeší těžké ztráty v bojích na Ukrajině, kterou 24. února napadlo. Testem střely označované za zbraň nové generace chce podle Reuters ukázat světu svou sílu a pokrok v raketové technologii. Někteří západní odborníci zpochybňují vyspělost nové generace ruských zbraní, ale zároveň uznávají, že kombinace rychlosti, výšky a ovladatelnosti hypersonických raket komplikuje jejich zachycení.

Minulý měsíc Rusko oznámilo, že úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu Sarmat. Ruský prezident Vladimir Putin po tomto testu prohlásil, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko.

Tagy: