Ukrajinci neslaví úspěch jen díky Javelinu. Ruské tanky dál destruují i domácím arzenálem

Na sociálních sítích dál přibývají záběry ruských tanků a vozů končících v explozi poté, co je zasáhne střela vypálená ukrajinskou armádou. Ohnivou kouli však nezpůsobují jen dost medializované americké řízené rakety Javelin, ale také „domácí“ systém Stugna-P. V článku naleznete důkazy z posledních dní.

První videozáznam kolující na sociálních sítích ukazuje, jak 24. mechanizovaná brigáda ukrajinských jednotek zničila ruské bojové vozidlo pěchoty BMP-2 v Luhanské oblasti. Toto území je centrem ostrého konfliktu od doby, kdy Vladimir Putin po neúspěšné ofenzívě na hlavní město Kyjev stáhl své síly blíže k Rusku. K oslabení ruské armády si v tomto případě pomohli Ukrajinci raketou Stugna-P, kterou si sami vyrábí. Na rozdíl od přenosných střel Javelin – ty napadené zemi dodávají Spojené státy.

Na záběrech je vidět, jak ukrajinští vojáci zaměří stojící tank částečně se skrývající za stromy. Rychle následuje mohutná exploze.

Stugna měla v posledních dnech také úspěch i v případě destrukce ruského obojživelného vozidla BTR. Video z Twitteru ukazuje přesný zásah na velkou vzdálenost do pohybujícího se obrněného transportéru.

Střela se začala vyrábět v roce 2011 na Ukrajině a je jednou z jejích vlastních zbraní. Byla vyvinuta kyjevskou společností Luch Design Bureau specializující se na obranné systémy. Zajímavý arzenál, známý také jako Skif, může být odpálen ze vzdálenosti od 100 metrů do pěti kilometrů. Může se pochlubit dvěma režimy zaměřování, což znamená, že ho lze ručně ovládat k cíli nebo „terč“ nastavit na automatickém sledovači.

Tagy: