Rusové chtějí obnovit zásobování. U okupovaného Chersonu postavili dva provizorní mosty

Zničený ukrajinský most, 20. května

Válka na Ukrajině (30.7.2022 7:18)

Ukrajinci podnikají nezbytné kroky pro znovudobytí Chersonské oblasti. V souvislosti s tím ostřelují strategická místa kontrolovaná okupanty. Rusové se pokoušejí obnovit zásobování stejnojmenného hlavního města v tomto regionu, proto postavili přes řeku Dněpr dva provizorní mosty. Snaží se tak kompenzovat ztrátu klíčových mostů, které v uplynulých dnech v Chersonské oblasti poničila ukrajinská armáda. K tomu využila americké raketomety HIMARS.

Ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle. Ukrajincům se mimo jiné v posledních dnech povedlo zničit minimálně tři mosty přes řeku Dněpr. Využili k tomu americké salvové raketomety HIMARS. Rusové v reakci na to v Chersonské oblasti postavili dva nové provizorní mosty, aby obnovili zásobování. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany.

Je dost možné, že právě provizorní mosty vedoucí přes Dněpr budou dalším cílem ukrajinského dělostřelectva. Ukrajinští činitelé tento týden oznámili, že začala operace, během níž chce Kyjev definitivně osvobodit Cherson.

Prostřednictvím svého ministerstva obrany pak Ukrajinci ruské jednotky vyzvali, aby město opustily, nebo se připravily na to, že budou zničené. Ukrajinská armáda rovněž uvedla, že jen za pátek zabila v Chersonské oblasti více než stovku okupantů a také zničila sedm tanků či dva muniční sklady.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli.

Pokud se ukrajinským obráncům podaří získat město zpět, znamenalo by to podle expertů pro Rusko poměrně závažný problém. Kromě strategických výhod by to výrazně posílilo i morálku na ukrajinské straně.

Tagy:
válka most Ukrajina okupace Rusko Dněpr Cherson Chersonská oblast ostřelování