Zlepšujeme se v grilování ruských tanků, chlubí se Ukrajinci záběry drtivého útoku

Zničený ruský tank v Černigovské oblasti (23. 5. 2022)

Válka na Ukrajině (29.7.2022 6:37)

Ukrajinci se pochlubili dalším útokem na ruskou těžkou techniku. Pomocí dělostřelectva se jim u Izjumu podařilo zasáhnout nepřátelský tank. Vzplanutí munice uvnitř stroje pak mělo pro obrněné vozidlo fatální následky. Ukrajinec, který video zveřejnil, přirovnal dělostřelecký úder k zahradnímu grilování. Okolnosti pořízení záběrů nelze v průběhu války nezávisle ověřit.

Útok měla provést 93. mechanizovaná brigáda ukrajinské armády. Na záběrech je vidět ruský tank T-80BV, jehož posádka se kryla v zalesněné oblasti nedaleko Izjumu v Charkovské oblasti. Po zásahu ukrajinského dělostřelectva však uvnitř stroje vzplanula munice a došlo k mohutnému požáru, což vedlo k fatální destrukci tanku.

Radost z úspěšného útoku neskrýval ukrajinský dobrovolník Roman Donik, který video zveřejnil. „Grilovací rošty jsme na ruských tancích již viděli. Ale 93. mechanizovaná brigáda poblíž Izjumu zlepšuje metody zpracování okupantů. Novinka sezóny? Dvě trysky za cenu jedné. Turbo gril,“ glosoval cynicky.

Úspěšné akce 93. ukrajinské brigády jsou dost možná jedním z důvodů, proč Rusové v ofenzivě na východě země ztrácí dech. Že se ruský postup v posledních dnech výrazně zpomalil, nově uvedl i americký Institut pro studium války (ISW).

Rusko se v Doněcké oblasti soustředí především na dobytí měst Siversk a Bachmut. Siversk je mimo jiné strategickým železničním uzlem nacházejícím se nedaleko Lysyčansku a Severodoněcku. I Bachmut je důležitou dopravní křižovatkou.

Na Donbasu nadále působí šest samostatných ruských armád, informovalo v pátek britské ministerstvo obrany. Podle britské rozvědky jsou však ruské síly na východě země značně vyčerpané, a to jak fyzicky, tak i početně.

Ještě větším problémům však Rusko čelí na jižní frontě. Ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle. Ukrajincům se navíc v posledních dnech povedlo odpálit několik mostů vedoucích přes řeku Dněpr, což Rusy v Chersonu de facto odřízlo od ostatních okupovaných území a tím pádem i od zásobování.

Bitva o Cherson začala hned v první den ruské invaze, tedy 24. února, a po šesti dnech skončila ruským vítězstvím. Cherson tak byl prvním velkým ukrajinským městem, které okupanti dobyli. Pokud se ukrajinským obráncům podaří získat město zpět, znamenalo by to podle expertů pro Rusko poměrně závažný problém. Narušilo by to totiž ruské zásobovací linie. Dobytí Chersonu by rovněž výrazně posílilo morálku na ukrajinské straně.

Tagy:
válka grilování tank vojáci Ukrajina Rusko Donbas těžká technika Charkovská oblast ostřelování Izjum