Těžké ztráty Rusů u Bachmutu. Okupanti za den přišli o tisíc vojáků, hlásí Ukrajinci

Moskva v posledních dnech stupňuje útoky v oblasti Bachmutu. Vyplývá to z údajů o ruských ztrátách, které denně zveřejňuje Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že za posledních 24 hodin zneškodnil 920 okupantů. Kreml měl přijít také o osm tanků a čtyři obrněné transportéry. Údaje nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Málokdo na začátku války tušil, že se městečko Bachmut promění v přední ukrajinskou baštu, kterou budou obránci držet dlouhé měsíce. Z tamních sklepů už od léta řídí obranu východní fronty a Rusům se stále nedaří v oblasti pokročit.

V posledních dnech ale Moskva podle všeho zintenzivňuje útoky, což se má odrážet i na jejích ztrátách. Ukrajina informovala, že za poslední den zlikvidovala, zranila nebo zajala 920 ruských vojáků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žoldáci nemají žádnou taktiku, Prigožin je ďábel. Velká zpověď zběha od vagnerovců pro CNN

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny navíc informoval, že Rusové měli ztratit dalších osm tanků, čtyři obrněné transportéry a deset kusů pozemního dělostřelectva.

Útok na pevnost

Ukrajinská agentura Unian ve stejnou chvíli informovala, že se Rusové v oblasti Bachmutu pokusili obklíčit pevnost pohraniční stráže a následně na ni zaútočili. Útok byl ale podle ukrajinských zdrojů neúspěšný.

„Ani jeden z osmi okupantů nezůstal na bitevním poli naživu,“ uvedla ohledně útoku Státní pohraniční služba Ukrajiny na sociální síti Telegram.

Na informace o vlastních ztrátách je Kyjev skoupý. Je ale pravděpodobné, že Ukrajince také trápí značný úbytek sil. Vojenský analytik Lukáš Visingr ale pro CNN Prima NEWS sdělil, že obránci jsou přesto ve válce neustále ve výhodě.

„Obvykle platí, že útočník mívá dvakrát větší ztráty než obránce,“ sdělil expert.

Tagy: