Rusové jsou na tom velmi špatně. Expert žasl, co za tanky posílají okupanti do bitev

Rusové podle Ukrajiny přišli ve válce už o více než tři tisíce tanků. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra je sice tento údaj silně nadsazený, přesto leccos vypovídá o tankových schopnostech Moskvy. Expert se domnívá, že Rusko trápí hlavně špatné skladování techniky, které tanky mění na bezcenný šrot.

Ukrajinská strana pravidelně aktualizuje údaje o ztrátách ruské techniky. Podle posledních dat měla Moskva v bojích přijít o více než tři tisíce tanků. Analytik Lukáš Visingr se ale domnívá, že reálné číslo bude podstatně nižší. „Vizuálně je potvrzená zhruba polovina,“ řekl expert pro CNN Prima NEWS.

Tanky novějšího data výroby musejí každopádně Rusové nahrazovat skladovými zásoby. Na bojišti se tak objevil například stařičký model T-62, který se začal vyrábět v šedesátých letech minulého století.

„Výroba nových tanků v Rusku stagnuje nebo je minimální. To je důvod, proč začali sahat k antikvárním záležitostem typu T-62. Nejdřív řada odborníků včetně mě soudila, že to není tak špatný nápad, protože takové tanky by se mohly stát součástí obranných linií. Jenže stroje se začaly objevovat v regulérních tankových bitvách, což ukazuje, že jsou na tom Rusové v této kategorii velmi špatně. A nedá se předpokládat, že by se to mělo zlepšovat,“ řekl Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS s neskrývaným údivem..

Desetina použitelných tanků

Když začali Rusové posílat v létě do akce starší modely, objevily se zprávy, že jich má Moskva k dispozici až dvacet tisíc. Jenže do reálné akce jich podle Visingra může nasadit jen zlomek. „Jejich stav je tristní, použitelný je 1 z 10. Tanky často neměly motor, součástky byly rozkradené,“ popsal analytik.

Ten se navíc domnívá, že Rusové skladují starší tanky v otřesných podmínkách na Sibiři. Venku, ve vlhku a zimě. „To se samozřejmě na technice podepisuje. Například Američané mají tanky odstavené také v otevřeném prostoru, ale v poušti, kde jim prakticky nic nehrozí,“ uzavřel Visingr.

Rusko tak sice má v záloze tisíce tanků, jejich použitelnost je ale výrazně omezená.

Tagy: