Expert o vývoji války: Jaké jsou nedostatky obou armád? Ukrajincům nehraje do not počasí

Fronta na Ukrajině aktuálně nedoznává zásadních posunů. Ukrajinci i Rusové utrpěli četné ztráty, do karet zejména obráncům nehraje počasí. Tak přiblížil aktuální situaci v zemi vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. Společně s bezpečnostním expertem Lukášem Visingrem vypíchli zásadní vítězství i nedostatky obou armád – ty spočívají zejména jak v nedostatku techniky, tak lidských zdrojů.

„Fronta se zase tak nepohnula, má to několik důvodů. Rusové stažením od Charkova a Chersonu zkrátili frontu, mohou ji tak osadit více vojáky. Také tam začínají proudit čerstvě mobilizovaní vojáci,“ nastínil Zrno.

Ukrajinci se zas musí vyrovnat se ztrátami. „Utrpěli je na lidech i na technice a nehraje jim do karet počasí. Ačkoliv v Čechách mrzne, na Ukrajině teploty vystoupají i nad bod mrazu,“ vysvětlil s tím, že dříve sjízdné cesty jsou nyní pro těžkou techniku nepoužitelné, protože by zapadla do bahna.

Vězni jako „lidská vlna“

Situace se nemění ani u Bachmutu, kde v posledních týdnech probíhaly nejkrvavější boje. „Bojují zde vagnerovci, často se jedná o vězně, kteří jsou zmobilizování. Jsou hnáni metodou lidských vln proti ukrajinským pozicím,“ popsal Zrno. Je tak otázkou, zda se povede Ukrajincům město ubránit.

Už nyní si ale ukrajinská armáda připisuje dílčí úspěchy. „Ukrajincům se podařilo zničit most, který je na klíčové trase, která zásobuje ruské jednotky na jihu Ukrajiny,“ vysvětlil zahraniční reportér CNN Prima NEWS.

Bezpečnostní expert Lukáš Visingr se obává, že boje mohou trvat ještě dlouho. „Představa, že bombardování samo o sobě dokáže nepřítele porazit, se v historii neosvědčilo. Mělo to jen ten efekt, že to lidi víc naštvalo,“ upozornil.

Doplnil také, že ruské údery jsou cílené. „Rusové nemají neomezené zásoby raket. Předtím se údery opakovaly každý den, ale teď to vidíme jednou za týden. Vše nasvědčuje tomu, že Rusové vyčerpali své zásoby,“ uzavřel.

Tagy:
válka Ukrajina CNN Prima NEWS Česko Charkov Matyáš Zrno Lukáš Visingr válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu