Rusové stojí za carem, řekl Svoboda. Musíme si přiznat, že Putin povládne léta, míní Zaorálek

Bývalí ministři zahraničí České republiky Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Cyril Svoboda (KDU-ČSL)

360° (77)

Rusové dali ve volbách jasně najevo, že stojí za carem, tedy Vladimirem Putinem. To prohlásil v pořadu 360° exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Jiný exšéf diplomacie, Lubomír Zaorálek (SOCDEM), upozornil, že Putin zřejmě povládne dlouhé roky. Západ podle něj přesto nemá strategii, jak s Ruskem jednat.

Putin opět vyhrál prezidentské volby a může vládnout minimálně do roku 2030. Podle Cyrila Svobody to znamená, že jakkoli bylo hlasování zmanipulované, Rusové stojí pevně za Putinem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolaja opustil debatu o Putinovi, pobouřila ho slova Konečné. Hovořila o demokracii v Rusku

„Rusové se rozhodli, že stojí pevně za svým carem a že v době války se nepřepřahá. Putinova pozice v Rusku je velmi silná. S přihlédnutím ke všem kritikám je to mimořádně silný mandát,“ řekl exministr zahraničí v pořadu 360°.

I když se nezdá, že by měl Putin konkurenci, Svoboda upozornil, že chartistů v komunistickém Československu bylo také jen pár a přesto ve finále zlomili autoritářský režim.

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek volby v Rusku nepovažuje za volby v pravém slova smyslu. „Já bych řekl, že je to spíš aklamace. I my jsme zažili volby, kde se dosahovalo 97 procent. Putin ukazuje, že systém funguje, že to má pod kontrolou. Je to v podstatě způsob registrování opozice a disentu. Režim si zmapoval, kolik lidí s ním nesouhlasí,“ řekl Zaorálek.

Ztrácí Západ dech?

Podle Zaorálka ale volby neukazují jen na vítězství Putina. Domnívá se, že Západ ani Česko nemají vůbec ponětí, jak s Ruskem do budoucna jednat.

„Realita je taková, že Putin má pod kontrolou systém. Došlo k posvěcení cara. Prozíravý diplomat musí počítat s tím, že tam Putin bude léta. My se soustředíme na volby, ale nám chybí celková strategie vůči Rusku. Tady nejde jen o Ukrajinu. Niger dnes doslova vykopl USA a základnu ze svého území,“ upozornil Zaorálek na fakt, že Západ už dávno nepředstavuje nejsilnější sílu světa a že Putin nabral na síle v regionech světa, kde se to příliš neočekávalo.

Na ukončení bezpečnostní dohody Nigeru a USA upozornila i americká CNN.

„Putin posílil svou vazbu na globální jih. 80 procent lidí na planetě nepodporuje naše sankce. Musíme se na to dívat chladnokrevně,“ řekl Zaorálek, podle kterého Rusko expanduje v Africe a všude tam, kde ztrácí vliv Západ v čele s USA.

„Evropa už dvě století řeší, co s Ruskem. Vždy je to divoký východní hráč. Už od Kateřiny Veliké,“ připomněl exministr zahraničí historický vývoj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prezidentské volby v Rusku se konaly od 15. do 17. března

Tagy: