Rusové v Mariupolu zaútočili na porodnici. Pod troskami jsou mrtvoly dětí, tvrdí Ukrajinci

Při ruském náletu na Mariupol utrpěla zásah dětská nemocnice a porodnice. Ukrajinci hlásí, že výbuch nepřežilo několik žen i dětí. Budova i její okolí vypadá jako po tornádu. Počet obětí je zatím neznámý. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko zatím potvrdil 17 zraněných. Celkový počet mrtvých v Mariupolu se od začátku války podle ukrajinských úřadů vyšplhal už na 1300.

Podle místní policie bylo raněno a zabito mnoho žen, píše agentura Unian. Útok na dětskou nemocnici v Mariupolu na jihovýchodě země potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Lidé i děti jsou pod troskami. Zvěrstvo! Jak dlouho ještě bude svět ignorovat tento teror?“ citovala hlavu státu stanice BBC.

Zelenskyj se znovu pustil do zemí Západu, které nechtějí zavést bezletovou zónu nad Ukrajinou. „Okamžitě zavřete nebe! Zastavte zabíjení! Máte moc, ale zdá se, že ztrácíte lidskost,“ naléhal. To však NATO stále rezolutně odmítá. Obává se totiž, že případné zavedení bezletové zóny by znamenalo zatažení Západu do války s Ruskem.

Záběry, které zveřejnil na Twitteru běloruský opoziční web Nexta i ukrajinský prezident, ukazují, že mariupolská nemocnice i okolí jsou těžce zničené. Podle vedení města je kompletně rozdrcená tamní porodnice i vedlejší dětské oddělení. Počet obětí je zatím neznámý. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko zatím potvrdil 17 zraněných.

Počet obětí v Mariupolu se od začátku války podle ukrajinských úřadů vyšplhal už na 1300. „Opravdu nedokážeme spočítat, kolik máme mrtvých,“ komentoval situaci v Mariupolu místostarosta města Sergej Orlov.

Tagy: