Slzy štěstí kvůli květinám. Podívejte se, jak ženy uprostřed války „slavily“ MDŽ

V Kyjevě se alespoň částečně slavil Mezinárodní den žen i uprostřed války.

V úterý se v mnoha zemích po celém světě slavil Mezinárodní den žen. Výjimkou není ani Ukrajina, kde již téměř dva týdny trvá ruská invaze. Štáb CNN Prima NEWS s reportérem Matyášem Zrnem ukázal, jak těžké je sehnat květiny přímo v hlavním městě Kyjevě.

„Právě jsme s příslušníky teritoriální obrany na poněkud překvapivé misi. Je 8. března, a to se ve všech zemích bývalého Sovětského svazu slaví Mezinárodní den žen. Nedat své manželce kytku nejde ani uprostřed války,“ popsal Zrno, zatímco projížděl ulicemi Kyjeva.

Kde ale sehnat uprostřed války květiny? „Nejsou, když je válka. Hodně žen stejně odjelo,“ uvedl člen teritoriální obrany Volodymyr. Květiny se ale nakonec podařilo najít, někdo je do města přivezl v plně naloženém autě. Jak je lidé propašovali, není jasné.

„Na Ukrajině žijí velmi dobří lidé. Ostatní vidí, že je tady válka, ale Ukrajinci jsou nejlepší na světě. Sláva Ukrajině,“ řekl další muž, nejspíše řidič automobilu, a společně s Volodymyrem začal rozdávat květiny všem ženám, které chodily kolem. Ty v době války rozhodně nezažívají příliš radosti, takže je dárek opravdu mile překvapil a následně možná i dohnal k slzám.

Zrno zdůraznil, že Kyjev není obklíčen ruskou armádou, nad městem se neozývají zvuky bombardování a metropole začíná pomalu žít „normálním“ životem. „V ulicích je více lidí, je větší provoz. Většina obyvatel odmítá město opustit, a už vůbec ne humanitárním koridorem. Například do Lvova stále jezdí vlaky,“ popsal reportér.

Ve středu se Ukrajina snaží evakuovat civilisty šesti humanitárními koridory, jeden se týká už několik dní obléhaného přístavu Mariupol. Ruské ozbrojené údajně souhlasily s dočasným klidem zbraní v evakuačních oblastech od 8:00 do 20:00. Příměří se má týkat měst Enerhodar, Sumy, Mariupol, Volnovacha, Izjum a další koridor má zahrnout města Vorzel, Buča, Borodjanka, Irpiň a Hostomel, píše agentura Interfax-Ukrajina.

Tagy: