Rusové v panice. Prchají z měst, vykupují obchody, u benzinek stojí v dlouhých frontách

Lidé prchají před postupující Vagnerovou skupinou nejen z Rostova na Donu, ale i z Moskvy. Stojí ve strachu z možné občanské války v dlouhých frontách před obchody, aby se zásobili základními potravinami. Kolony se tvoří i před čerpacími stanicemi.

Ještě před víkendem si možná mnozí z nich mysleli, že se jich válka na Ukrajině netýká. Že se konflikt odehrává daleko od nich a má navíc zdárný průběh – přesně jak tvrdí kremelská propaganda.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Tažení Vagnerovců na Moskvu

S nenadálým pokusem Jevgenije Prigožina o převrat mnozí Rusové procitli do reality, která je překvapuje. Paniku u nich rychle střídají praktické starosti: Jak sebe a své blízké dostat do bezpečí? Jak se zásobit na horší časy?

V Moskvě během soboty bezprecedentně stoupl zájem o leteckou přepravu, hlavně o odlety z Moskvy. Kvůli blížící se Vagnerově skupině byly ty víkendové v mžiku nedostupné, poslední se  prodávaly až za pětinásobnou cenu. Největší zájem byl o lety do Turecka a Kazachstánu.

Sociální sítě zaplnila videa z nádraží v Rostově na Donu, prvního velkého města, které Prigožin při své rebelii obsadil. Rusové na záběrech zcela zaplnili nástupiště a ve strkanici toužebně vyhlíželi vlak, který je odveze co nejdál.

Ze stejné oblasti se od časného rána šířily zprávy serveru 161.ru o dlouhých frontách před obchody s potravinami, o kolonách u benzinových stanic. A nezůstalo jen u toho.

Reportér BBC Steve Rosenberg sice v průběhu soboty informoval, že na obyvatelích Moskvy nepozoruje žádný neklid, to se ale v průběhu dne  změnilo. V metropoli se evakuovala Treťjakovská galerie, Puškinovo muzeum a kulturní centrum GES-2. Kromě toho bylo evakuováno i jedno z největších obchodních center Mega Belaya Dacha a Kvartal.

Moskevské úřady podle informací ruského webu Meduza zvažovaly možnost vyhlášení zákazu nočního vycházení. Tamější prokuratura nakonec alespoň zveřejnila varování, že v rámci protiteroristické operace se „mění“ pravidla používání osobní dopravy – bezpečnostní složky budou mít téměř neomezené pravomoci ke kontrole. Starosta Sergej Sobjanin vyzval obyvatele, aby co nejméně vycházeli ze svých domovů. A pondělí označil za den pracovního klidu.

Už před tím oznámila Kalužská oblast omezení v pohybu po některých silnicích. Ruský regulátor mediálního trhu Roskomnadzor zablokoval připojení k internetu v oblastech, kde se konají „protiteroristické operace“, jejichž cílem bylo žoldnéře zastavit.

Tagy: