Rusové zasáhli ukrajinský „sen“. Barbaři, obnovíme ho na jejich náklady, říká velvyslanec

jedno z největších nákladních letadel Antonov An-225

Jedny z nejtěžších bojů probíhají na východě Ukrajiny

Při ruské invazi na Ukrajinu bylo na letišti v Hostomelu nedaleko Kyjeva poškozeno největší dopravní letadlo Antonov-225 Mrija. Informaci potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, není však jasné, zda je stroj nenávratně zničen. Ukrajinský velvyslanec v Česku dodal, že ho země po vítězství ve válce obnoví, a to dokonce z peněz ruského agresora.

„Ruští barbaři zničili na letišti v Hostomelu největší letadlo na světě Antonov 225 Mrija. Určitě ho obnovíme po vítězství na účet agresora,“ napsal v neděli odpoledne na Twitteru ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Byl tak dalším politikem, který potvrdil, že největší nákladní letadlo Mrija, což ukrajinsky znamená sen, bylo při válce na Ukrajině přinejmenším poškozeno.

Ještě dříve však informoval ukrajinský ministr Dmytro Kuleba o úplném zničení stroje „Nikdy však nebudou moci zničit náš sen o silném, svobodném a demokratickém evropském státě. Zvítězíme,“ dodal na sociálních sítích a potvrdil slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina se rozhodně nehodlá vzdát. Podle informací, které z Ukrajiny přicházejí, si země vede daleko lépe, než se vzhledem k velikosti armády při začátku invaze čekalo.

Plně naložená uletí Mrija 4 500 kilometrů

Majitel letadla Antonov Airlines však během několika desítek minut po Kulebově příspěvku vydal prohlášení, které nepotvrzuje úplné zničení. Prý je potřeba letadlo podrobit pečlivé kontrole ze strany expertů. Letiště Hostomel asi 30 kilometrů od Kyjeva patřilo mezi hlavní cíle invaze od samého začátku, hned první den tam zaútočili ruští výsadkáři. Navíc je domovem právě zmiňované letecké společnosti.

Letiště má jedinou dlouhou vzletovou a přistávací dráhu schopnou pojmout těžká dopravní letadla. Dráha je betonová, o délce 3 500 metrů, šířce 56 metrů a je vybavena elektronickým přístrojovým přistávacím systémem ILS.

Samotný model Antonov An-225 Mrija je nejdelším a zároveň nejtěžším letounem, jaký byl kdy zkonstruován. Má délku 84 metrů a rozpětí křídel 88,4 metru. Váží 250 tun a jeho maximální vzletová hmotnost, tedy včetně nákladu a paliva, činí 640 tun. Plně naložená uletí Mrija kolem 4 500 kilometrů. Navržen byl pro přepravu sovětského raketoplánu a části nosné rakety, vyroben byl pouze jediný stroj. Druhý rozestavěný kus už nebyl dokončen.

V Praze byl letoun k vidění třeba v roce 2016.

Tagy:
letadlo invaze Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Česko Kyjev Jevhen Perebyjnis Dmytro Kuleba Antonov An-225 Antonov Airlines Hostomel