Radši zima a svetr než platit Putinovi válku. V Berlíně demonstrovalo až 500 tisíc lidí

Na demonstraci proti ruskému vojenskému napadení Ukrajiny se v neděli odpoledne sešly v Berlíně zřejmě stovky tisíc lidí. Policie hovoří o více než 100 000 demonstrantech a organizátoři, kteří původně očekávali 20 000 lidí, odhadují až 500 000 účastníků. Demonstrace je poklidná, žádné incidenty nejsou hlášeny.

Demonstrace nazvaná „Zastavte válku. Mír pro Ukrajinu a celou Evropu“ byla svolána na 13:00 na bulvár mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem. Již hodinu po začátku policie uvedla, že účastníků je přes 100 000. Přesnější odhad zatím nesdělila, počet demonstrantů ale uvádí v nižším šestimístném řádu.

Organizátorský svaz, který tvoří ekologické organizace, církevní spolky, občanské iniciativy a protiválečná sdružení, uvedl, že zájem veřejnosti překonal očekávání. Demonstrantů je podle pořadatelů až půl milionu. Účastníci, se kterými v neděli hovořila, se shodovali, že nedělní protest je jeden z největších za poslední roky a že jasně překonává i předchozí velké demonstrace proti karanténním opatřením.

Lidé s vlajkami Německa, Evropské unie a Ukrajiny, ale i Běloruska či Kazachstánu, zaplnili nejen Ulici 17. června mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem, ale také přilehlý park Tiergarten, bulvár Unter den Linden a také silnice vedoucí k Vítěznému sloupu. Demonstranti jsou i u kancléřství a budov Spolkového sněmu včetně budovy Říšského sněmu, kde v neděli mimořádně poslanci jednali o Ukrajině.

Scholz se stal mým kancléřem

„Dnes jsem na Německo opravdu hrdý a jsem hrdý i na našeho kancléře (Olafa) Scholze,“ řekl účastník demonstrace, třicátník Kühnert. „Pocházím z Bavorska a tam nemáme tradici volit sociálnědemokratické kancléře. Můj postoj nezměnilo ani to, že žiju v Berlíně. Dnes se ale Scholz stal i mým kancléřem,“ uvedl. Scholz podle něj konečně bouchnul do stolu a i přes německou odpovědnost za druhou světovou válku řekl jasné ne Putinovi.

„Ukrajině pošleme zbraně a do bundeswehru nasypeme sto miliard eur (2,5 bilionu korun). Tomuhle už bude Putin rozumět, sankce ho nezajímají,“ vysvětlil Kühnert, proč si Scholz získal jeho sympatie. Berlín v sobotu změnil názor a rozhodl se dodat Ukrajincům protitankové a protiletecké zbraně, dnes pak Scholz v parlamentu oznámil masivní investice do obrany. Bundeswehr, tedy německá armáda, získá ještě letos zvláštní fond ve výši 100 miliard eur na modernizaci a zbrojení.

Studentka Sylvia z braniborského Oranienburgu naopak věří více sankcím než zbrojení. Za nejlepší rozhodnutí Německa považuje souhlas s vyřazením ruských bank z mezinárodního finančního systému SWIFT. „Možná to bude znamenat, že si nezatopíme, ale raději si vezmu svetr než platit Putinovi válku,“ řekla. Stejný názor měla řada dalších demonstrantů. Alespoň podle transparentů, na kterých bylo napsáno, že budou klidně mrznout, pokud Putin nedostane na válku ani cent.

Slabší sousedé se nebijí

Na demonstraci přišel také Paul se svým čtyřletým synem Jakobem, kterého vybavil papírovou holubicí. „V neděli odpoledne chodíme na hřiště a na horkou čokoládu. Místo hřiště jsme tady, ale čokoládu nevynecháme. Jakob už ale ví, že zatímco on si čokoládu dnes může dát, děti na Ukrajině mají úplně jiné starosti,“ řekl. „Ví, že ruský medvěd bije svého slabšího souseda, že se to nedělá a že nyní tomu slabšímu ostatní pomáhají a že pomáhá i berlínský medvěd,“ vysvětlil Paul, jak se synem o válce mluvil.

Paul nebyl rozhodně jediný, kdo vzal děti na demonstraci. U Vítězného sloupu na okraji davu si skupina dětí kreslila po zemi křídami, zatímco jejich rodiče poslouchali projevy řečníků. Plná dětí byla i hřiště v rozlehlém parku Tiergarten mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem, kde bylo jádro demonstrace. Mnoho dětí mělo ukrajinské vlaječky a některé i transparenty s nápisem mír.

Dvojice seniorů, která mířila od kancléřství k Braniborské bráně, v rozhovoru neskrývala dojetí. Podívejte, jak je krásné počasí. Do Berlína přichází jaro. Podívejte, jak se lidé na sebe usmívají. Normálně bych měla radost, ale mám v očích slzy. Jsem dojatá, jak je naše společnost solidární a jednotná,“ řekla žena ze seniorského páru.

O jednotě hovořil i Kühnert. „Už jen tohle je pro Putina porážka. Místo strachu Evropanů vidí jednotu. Koukněte se, proti Putinovi jsou už všichni. Dokonce AfD,“ řekl o Alternativě pro Německo (AfD). Tato strana, která je označována jako populistická až krajně pravicová a která Rusko dosud hájila, útok na Ukrajinu odsoudila. AfD nicméně chyby za napětí mezi Západem a Moskvou vidí i na straně USA a evropských zemí.

Demonstranti v Berlíně dnes ale nepochybovali, že jediným viníkem za invazi na Ukrajinu je Putin. Výjimkou rozhodně nebyly transparenty, na kterých měl ruský prezident účes s patkou a knírkem typickými pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Další transparenty hlásaly, že jediný fašista a nacista v celém konfliktu je Putin. U zámku Bellevue, který je sídlem německého prezidenta, demonstranti umístili nápis, který Putinovi přislíbil volný pohyb Evropou z Moskvy do Haagu k mezinárodnímu tribunálu. Na sloupech veřejného osvětlení či na semaforech v Berlíně se pak objevily samolepky s Putinovou podobiznou a výzvou, že se hledá krvavý Vladimir.

Tagy: