Palba do vlastních řad. Rusové si zřejmě zlikvidovali tank, dron zachytil jeho výbuch

Ruský tank během bitvy v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině (13. 4. 2022)

Během ruské okupace ukrajinské vesnice Dmytrivka, která probíhala koncem března, si Rusové pravděpodobně zničili vlastní tank. Záběry z dronu ukazují, jak obrněné vozidlo označené písmenem „V“ vystřelí na druhé – stejně popsané, které následně exploduje.

Incident se udál západně od Kyjeva v okolí vesnice Dmytrivka. Rusové tudy ustupovali po útoku na ukrajinské hlavní město. Dron na video zachytil okamžik, kdy ruský tank z několika metrů vystřelí zřejmě na přátelské obrněné vozidlo.

Když se objevily první záběry pořízené bezpilotním letounem, nedalo se jednoznačně identifikovat, příslušnost tanku. Na nových a kvalitnějších snímcích jsou ale ruské tanky jasně rozpoznatelné podle charakteristického označení „V“, uvádí web Daily Mail.

Médium spekuluje, že mohlo jít o úmyslný čin, aby vozidlo nebylo použitelné pro ukrajinské síly, které by jej mohly získat.

Podle dostupných informací ztratili Rusové při útoku na vesnici Dmytrivka sedm bojových vozidel pěchoty BMP-2 a jedno BMD-2, plus šest hlavních bojových tanků T-72, přičemž zahynulo osm vojáků.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvádí, že Rusové během války na Ukrajině přišli již o 739 tanků. Zabitých, zraněných nebo zadržených vojáků je pak téměř 20 tisíc.

Tagy:
tank dron střelba Ukrajina Daily Mail Rusko Kyjev bojová technika ruská invaze na Ukrajinu bojové vozidlo