Rusové zvažují úprk z Bachmutu. Jsou v kritické situaci, tvrdí ukrajinský generál

Ruský voják v zákopu (28. 3. 2023)

Život v Bachmutském rajónu

Rusové se v Bachmutu dostali do kritické situace a chystají evakuaci, prohlásil generál ukrajinské armády Mykola Malomuž. V posledních dnech se šíří informace o postupu Ukrajinců v okolí Rusy okupovaného města. Podle velitele pozemních sil generálplukovníka Oleksandra Syrského se už došlo na několika místech v okolí Bachmutu k obklíčení okupantů.

Malomuž, který dříve šéfoval i ukrajinské rozvědce, tvrdí, že se Rusové v Bachmutu dostávají do kleští. Naznačil také strategii, kterou nyní Ukrajinci použijí. „Nezahájíme frontální útok na Bachmut. Provádíme operaci po křídlech – jak z jihu, tak severu,“ řekl podle agentury Unian s tím, že město je už částečně obklíčeno.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové zničili český tank i polského „Tvrďáka“. Záběry ukazují konec nevydařené akce Ukrajinců

Podle generála jsou demoralizovaní Rusové v Bachmutu pod tvrdou palbou jeho mužů. Ruské velení se ale nechce města za žádnou cenu vzdát, a proto do něj údajně převáží těžkou techniku včetně raketometů a houfnic.

„Bachmut se stal symbolem úspěchu okupantů. Teď je tam ale ničíme. Rusové se obávají, že město ztratí. Podle některých informací tajných služeb se chystají Bachmutu vzdát a uprchnout,“ tvrdí Malomuž.

V podobném duchu se podle agentury Unian vyjádřil také ukrajinský generálplukovník Syrskyj. „Ve směru na Bachmut postupujeme vpřed a něpřítel je v některých místech obklíčen,“ uvedl. Vyjádření ukrajinských velitelů koresponduje s informacemi britských tajných služeb, podle kterých Ukrajinci dosahují stabilních zisků na sever i na jih od Bachmutu. A významné taktické úspěchy v okolí města, které se stalo jedním ze symbolů války, přisuzují Ukrajincům také analytici z amerického Institutu pro studium války.

Ačkoliv i podle Britů se ruští vojáci potýkají s úpadkem morálky, nečeká Ukrajince nic jednoduchého. „Moskva se nebude chtít vzdát Bachmutu, který má symbolickou váhu, a navíc představuje za poslední rok jeden z mála významnějších ruských územních zisků,“ dodalo britské ministerstvo obrany.

Tagy:
válka Ukrajina generál Rusko stažení vojsk obklíčení Bachmut Institut pro studium války Mykola Malomuž Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj