Rusové zničili český tank i polského „Tvrďáka“. Záběry ukazují konec nevydařené akce Ukrajinců

Ukrajinci zničili ruský tank.

Reportér CNN mluvil s ruskými válečnými zajatci

Ukrajinské operace na jihu země se neobejdou bez dílčích nezdarů. I když Ukrajinci v záporožském směru postupují, v důsledku ruského odporu ztrácí těžkou techniku, a to včetně moderních obrněnců, které dodaly západní země. Okupantům se podařilo zdemolovat například moderní polský tank PT-91 i českou verzi sovětského tanku T-72 s označením T-72EA. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je složité nezávisle ověřit.

„Ruská armáda v Záporožské oblasti zničila tanky ukrajinské armády T-72EA a PT-91 i obrněný transportér M113,“ komentovala záběry analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na jižní i východní frontě. Na videu jsou skutečně vidět zničené stroje (dodané na Ukrajinu Západem), z nichž šlehají plameny.

Tank T-72 je sice klasickým strojem sovětské výroby. Označení T-72EA však napovídá, že jde o modernizovanou verzi, kterou vyvíjí česká firma Excalibur Army (patřící pod strojírenský koncern Czechoslovak Group) ve šternberských závodech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bachmutský mlýnek na maso znovu jede naplno. V krvavé řežbě tahají za delší konec Ukrajinci

M113 je označení pro americký pásový obrněný transportér. Za největší úlovek z ruského úderu však lze považovat polský tank PT-91 – známý pod přezdívkou „Tvrďák“. Podle stránky Ukraine Weapons Tracker jde od vypuknutí invaze o první potvrzenou ukrajinskou ztrátu tohoto stroje.

Stejného názoru je i web OSINTdefender. „Jde o první vizuálně potvrzenou ztrátu polského tanku PT-91 během války na Ukrajině,“ uvedl. Zároveň doplnil další podrobnosti: „Na záběrech je vidět také zničený český tank T-72EA i americký obrněný transportér M113. Šlo zřejmě o stroje ukrajinské 22. mechanizované brigády, která utrpěla ztráty po nezdařeném postupu v Záporožské oblasti. Za zničením mohlo stát ruské dělostřelectvo či miny.“

Nejvíce záběrů rozmlácené západní techniky se šířilo na přelomu prvního a druhé červnového týdne. Okupantům se tehdy povedlo zničit velkou část ukrajinského konvoje těžké techniky u záporožské Novopokrovky – nejméně dva tanky Leopard (typ 2A4 a 2A6), čtyři bojová vozidla pěchoty M2 Bradley či transportní vozidlo MRAP.

Experti přesto mírní obavy z toho, že by snad ukrajinský protiútok na jihu země kompletně selhával. Výraznými ztrátami totiž trpí obě strany.

Bachmutský mlýnek se opět rozjel

Rusové podle ukrajinského generálního štábu od vypuknutí invaze přišli o 234 tisíc vojáků, 4 078 tanků, 7 964 dalších obrněných vozidel, 6 929 transportních vozidel, 5 034 dělostřeleckých systémů, 309 vrtulníků, 315 letounů a 3 685 bezpilotních letounů. Moskva své ani ukrajinské ztráty pravidelně nezveřejňuje.

Vzhledem k výrazně zaminovanému území a ruské obranné linii ani nelze říct, že by ukrajinský postup zaostával za očekáváním. Kyjevské vedení před pár dny sdělilo, že se ukrajinské armádě od začátku červnové protiofenzivy povedlo osvobodit téměř 160 čtverečních kilometrů.

Podle britského ministerstva obrany je tento počet skoro dvakrát vyšší. Londýn odhaduje územní zisky letního ukrajinského protiútoku na 300 kilometrů čtverečních. Je možné, že Kyjev osvobození některých oblastí ohlašuje ze strategických důvodů se zpožděním několika dnů.

Asi nejvíce se Ukrajincům daří u Bachmutu, který nyní okupuje ruská armáda. Ukrajinci na území centrálního Donbasu znovu tahají za delší konec. Postupují severně i jižně od Bachmutu a snaží se toto doněcké město obklíčit.

Tagy:
válka tank Polsko tanky Ukrajina Západ ztráty Česko Rusko obrněné vozidlo těžká technika dělostřelectvo T-72 miny Leopard 2 Záporožská oblast PT-91 Twardy protiofenzíva PT-91 T-72EA M113