Bachmutský mlýnek na maso znovu jede naplno. V krvavé řežbě tahají za delší konec Ukrajinci

Ukrajinský voják

Drsná přestřelka mezi ukrajinskými vojáky a ruskými okupanty

Zdá se, že krvavá bitva o Bachmut – známá také jako „mlýnek na maso“ – se znovu rozjela na plné obrátky. Vyplývá to z nejnovějších zpráv ukrajinského generálního štábu, britského ministerstva obrany i amerického Institutu pro studium války (ISW). Iniciativu na území centrálního Donbasu převzali znovu Ukrajinci. Ti postupují severně i jižně od Bachmutu a snaží se toto doněcké město, které okupuje ruská armáda, obklíčit.

Zatímco se Ukrajinci pokouší o průlom na jižní záporožské frontě, nejtvrdší boje stále zuří na východě v Doněcké oblasti – konkrétně u Lymanu, Avdijivky, Marjinky a Bachmutu. Za posledních 24 hodin se v těchto regionech uskutečnilo minimálně 30 bojových střetů, informoval ukrajinský generální štáb.

Podle britského ministerstva obrany se okolí Bachmutu po červnovém útlumu znovu stalo centrem nejintenzivnějších bojů. „Bachmutský mlýnek na maso“ – jak se v minulosti nejkrvavější bitvě od vypuknutí ruské invaze přezdívalo – se tak znovu rozjel na plné obrátky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální záběry ukrajinské léčky u Bachmutu. Na Rusy „pršely“ bomby, zdevastovaly celý oddíl

Ruská armáda obsadila Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Ze strategického hlediska však šlo o „Pyrrhovo vítězství“. Doněcké město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát. Navíc se zdá, že na území centrálního Donbasu znovu převzali iniciativu Ukrajinci.

„Ukrajinské síly dosahují stabilních zisků, a to na sever i na jih od Bachmutu, který nyní ovládá Rusko. Ruští vojáci se velmi pravděpodobně potýkají se špatnou morálkou a okupační armáda s mixem nesourodých jednotek či s omezenou schopností najít a zasáhnout ukrajinské dělostřelectvo,“ upozornil Londýn.

I když se zdá, že okupanti nyní tahají za kratší konec, ruské vedení podle britského ministerstva obrany považuje hypotetickou ztrátu Bachmutu za politicky naprosto nepřijatelnou. Vzhledem k tomu, jak je město zničené, výrazně ztratilo na strategickém významu. Ten symbolický je na druhou stranu stále obrovský.

„Moskva se nebude chtít vzdát Bachmutu, který má symbolickou váhu, a navíc představuje za poslední rok jeden z mála významnějších ruských územních zisků,“ dodala britská vláda.

V posledních dnech je v okolí Bachmutu mimořádně aktivní ukrajinská 3. útočná brigáda. Ta během léta podnikla již nespočet úspěšných úderů, které vedly k významným ruským ztrátám. Zástupce velitele této brigády Maksym Zhorin podle agentury Unian uvedl, že situace u Bachmutu je velmi složitá a obtížná.

Muž, který kdysi vedl proslulý pluk Azov, zároveň naznačil, že ukrajinští vojáci podnikají akce nezbytné pro osvobození Bachmutu. „Mohu s jistotou říct, že naším cílem je úplné obklíčení Bachmutu,“ dodal Zhorin.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve svých posledních analýzách dodává, že ukrajinská armáda u Bachmutu dosáhla významných taktických úspěchů. Nyní pokračuje v protiofenzivě, a to nejméně ve třech sektorech.

Podívejte se na překvapivý úder ukrajinské armády na pás stromů, v němž se utábořili ruští vojáci.

Tagy:
válka armáda Londýn Velká Británie vojáci Ukrajina Rusko Donbas Doněcká oblast Bachmut Institut pro studium války ISW Maksym Zhorin