Ostuda ruského basketbalu: Chlubí se debaklem Kolumbie. Ta o ničem neví, případ žene k soudu

Ruští basketbalisté se holedbají, jak na svém „Turnaji přátelství“ deklasovali tým Kolumbie v poměru 155:53. Problém však je, že kolumbijský národní tým basketbalistů žádné své hráče do Ruska nevyslal. Dokonce se chce právně bránit kvůli zneužití svého jména a loga. Spekuluje se, že údajný tým „Kolumbijců“ na ruském turnaji byl tvořen amatéry a studenty.

Ačkoliv se kvůli invazi na Ukrajinu mnohé ruské sportovní týmy nemohou účastnit mezinárodních mistrovství a turnajů pod hlavičkou nadnárodních organizací, občas se najde spojenec, který vyšle svůj tým sportovců, aby si s Rusy zahrál. Moskva dokonce řeší vlastní obdobu olympijských her či šampionátů v různých sportech.

ČTĚTE TAKÉ: O život je i jít na záchod: Reportér Zrno navštívil peklo přímo na frontové linii na Ukrajině

Nyní se mluví o basketbalovém „Turnaji přátelství“ konaném v Permu. Organizátoři uvádějí, že se akce účastní tým Ruska, Venezuely, Kolumbie a místní tým basketbalistů. Rusové posléze slavili, když permští basketbalisté dokázali deklasovat Kolumbijce 155-53.

Problém však je, že se nejednalo o národní tým Kolumbie. Ten doposud vůbec nevěděl, že někdo pod jeho vlajkou na ruském turnaji hrál. A vedení se zlobí. „Kolumbijská basketbalová federace nedala žádné povolení nebo podporu jakémukoliv klubu či týmu účastnit se ruského Turnaje přátelství,“ uvedl kolumbijský svaz.

Dodal, že se hodlá bránit právní cestou kvůli nevhodnému užití svého loga. Žaloba podle všeho bude mířit na organizátora turnaje – Ruský basketbalový svaz. Ten však tvrdí, že je všechno v pořádku. „Chtěli bychom uvést, že veškerá interakce s kolumbijským týmem proběhla exkluzivně přes oficiální komunikační kanály,“ tvrdí šéf Ruské basketbalové federace Andrej Kirilenko, sám bývalý reprezentant se zajímavou kariérou v zámořské NBA. O jeho slovech informuje například americký sportovní portál televize ESPN.

Tým „Kolumbijců“ měl posléze hrát ještě s Venezuelou a opět vysoko prohrát v poměru 57:108. V pátek měl hrát s národním týmem Rusů, ale zápas byl zrušen. Oficiálně však ne kvůli nesouhlasu pravých Kolumbijců, nýbrž z výkonnostních důvodů. „Po prvním zápasu jsme pochopili, že současná úroveň kolumbijského týmu není taková, jakou jsme očekávali, což nás velmi mrzelo,“ řekl Kirilenko pro ruskou Match TV.

⚠️ ATENCIÓN: Comunicado oficial 📄

Posted by Federación Colombiana de Baloncesto FCB on Wednesday, August 21, 2024

Kdo hrál v kolumbijských barvách?

Nabízí se tak otázka, kdo v kolumbijských barvách v ruském Permu vlastně hrál?

Zvláštní situaci naznačil už ruský hráč Permu Samson Ružněcev v rozhovoru pro agenturu TASS. „Takový kolumbijský tým jsme nečekali. Na videu před zápasem jsme viděli úplně jinou sestavu. Pro první zápas v sezoně to byla ale dobrá zkušenost na podporu sebevědomí,“ nechal se slyšet ruský basketbalista.

Podle dostupných informací se sice mělo jednat o občany jihoamerického státu, ovšem ani jeden z nich neodehrál v životě jediný zápas za národní tým. Někteří z identifikovaných hráčů nemají být dokonce ani profesionálními basketbalisty.

PODÍVEJTE SE: Ukrajinci zahájili protiútok. Zlikvidovali jsme stovky Rusů, popisuje velitel u Luhansku

Jedním z nich má být Luis Miguel Parra Sanchez. Žádný profesionál, nýbrž technik a sportovní blogger. Další z hráčů jsou podle ruského investigativního portálu The Insider studenti, kteří na škole hrají basketbal 3v3.

Aby toho nebylo málo, trenér kolumbijského týmu má být Jorge Vásquez, který přitom není nijak spjat s kolumbijským svazem a národním týmem. Reálně má vést dívčí tým na soukromé základní škole ve městě Mosquera poblíž Bogoty. Vásquez se pro TASS vyjádřil, že kvůli špatnému výsledku svého týmu se cítí špatně. „Znamená to, že jsme někde neudělali moc dobrou práci a nesnažili se. Ale naši chlapci nemají mnoho zkušeností,“ nechal se trenér slyšet. Dodal však, že „skórovat 50 bodů je dobré“.

Tagy:
Kolumbie Ukrajina sport Rusko basketbal národní tým Perm basketbalista sportovní událost ITAR-TASS ruská invaze na Ukrajinu sportovní disciplína Andrej Kirilenko