Pavel je vyvrhel, říká mluvčí ruské diplomacie. Českého prezidenta přirovnala k teroristům

Tisková mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová tvrdí, že český prezident Petr Pavel má podobnou rétoriku jako teroristé. Uvedla to na svém účtu na sociální síti Telegram. Vadí jí Pavlova slova v rozhovoru pro Novinky.cz, v němž řekl, že plynovod Nord Stream v Baltském moři mohl být legitimním strategickým cílem Ukrajinců.

Zacharovová reagovala na Pavlovy výroky pro Novinky.cz. „Když se vede ozbrojený konflikt, tak se vede nejen proti vojenským cílům, ale i proti cílům strategického charakteru. A produktovody jsou strategickým cílem. Pokud byl útok zaměřen na to, jak přerušit dodávky plynu a ropy do Evropy a zpětně peněz Rusku, pak by – a kondicionál říkám schválně – to byl legitimní cíl,“ řekl prezident.

ČTĚTE TAKÉ: Berlínský úpadek. Německá vláda chce omezit podporu Ukrajiny, čelí kritice i z vlastních řad

Podle informací deníku The Wall Street Journal měli za sabotáží plynovodů Nord Stream 1 i 2 stát právě ukrajinští potápěči, kteří na nápad údajně přišli při pijatyce. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj akci předem schválil, a když si to později rozmyslel, už nestihl akci sabotérů zastavit, tvrdí WSJ. Pavel doplnil, že nemá usvědčující informace o tom, že by za sabotáží stála Ukrajina.

Jeho slova však stačila na to, aby vyprovokovala Zacharovovou. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí, která je známá jako hlásná trouba kremelské propagandy často útočící a zesměšňující zahraniční státníky nechodící prezidentu Vladimiru Putinovi na ruku, reagovala velmi ostře.

„Když čtu takové spekulace, tak jsem si pomyslela, že jsou příliš i na takto šokujícího vyvrhele. Dříve s takovými ‚myšlenkami’ vystupovali pouze představitelé zakázaných mezinárodních teroristických buněk,“ napsala Zacharovová na Telegramu.

Mluvčí ruské diplomacie k tomu připojila několik výroků z úst představitelů teroristického hnutí Al-Káida nebo Islámského státu, ovšem jednalo se o slova spjatá například s útoky na americké občany, tudíž s plynovody jako legitimními cíli války neměla nic společného.

Redakce CNN Prima NEWS požádala Kancelář prezidenta republiky o komentář ke slovům mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Odpověď však zatím nedorazila.

PODÍVEJTE SE: Ruská logistika v troskách. Ukrajina se pochlubila záběry drtivého útoku v Kurské oblasti

Urážky Zelenského i českých zbrojovek

Zacharovová nechodí pro ostrá slova na adresu zahraničních státníků daleko. Kupříkladu prezidenta Volodymyra Zelenského, proti jehož zemi vede Rusko už třetím rokem agresivní válku, označila za „zku*vysyna“.

V minulosti se opírala i do Česka. Fakt, že české zbrojní firmy vyrábějí materiál a zbraně pro ukrajinskou armádu, přirovnala k napomáhání nacistům za druhé světové války. „S lítostí pozorujeme, jak se opakuje smutná zkušenost z druhé světové války, kdy české podniky jako součást vojenskoprůmyslového komplexu nacistického Německa ustavičně zásobovaly třetí říši zbraněmi pro válku proti Sovětskému svazu,“ nechala se v minulosti slyšet Zacharovová.

Tagy:
válka Ukrajina politika diplomacie Petr Pavel vláda Rusko ozbrojený konflikt Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka Marija Vladimirovna Zacharovová prezident České republiky ruská invaze na Ukrajinu The Wall Street Journal konflikt, válka a mír