Ruští vojáci dostali rozkaz připravit se k invazi, hlásí tajné služby USA

Ruské tanky během cvičení v Bělorusku.

Ruští vojáci dostali rozkaz připravit se k invazi na Ukrajinu. Informují o tom americká média s odkazem na tajné služby USA. Americký prezident Joe Biden telefonoval se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem, který se pro změnu sešel s ruskou hlavou státu Vladimirem Putinem. Ten měl prezidentu Francie slíbit, že se Rusové stáhnou z Běloruska. Západ odhaduje, že Rusko má v Bělorusku kolem 3 tisíc vojáků, a obává se, že je může využít k útoku na Ukrajinu a její hlavní město Kyjev.

Americký ministr obrany Lloyd Austin o víkendu vyrazil do Litvy, kde se setká s lídry pobaltských zemí. Ve Vilniusu na tiskové konferenci hovořil mimo jiné o napětí mezi Ruskem a Ukrajinou. A ruskou armádu přirovnal k hadovi, který chystá útok na svou oběť. „Jsou jako had, který se obtáčí kolem své oběti a je připraven zaútočit,“ řekl Lloyd Austin na tiskové konferenci ve Vilniusu, když hovořil o tom, proč Rusko hromadí podél hranic s Ukrajinou obrovskou vojenskou sílu.

Ruská armáda v reakci na bezpečnostní konferenci západních lídrů v Mnichově zahájila cvičení se strategickými jadernými zbraněmi. Přímo na něj dohlíží ruský prezident Vladimir Putin se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem. Kreml ale tvrdí, že cvičení bylo dopředu ohlášené „různým zemím různými kanály".

Gubernátor ruského Rostovského regionu Vasilij Golubev vyhlásil výjimečný stav, který platí od soboty 19. února od 10 hodin. Zdůvodnil to velkým přílivem uprchlíků z Donbasu. Rostovský region sousedí se samozvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republikou. Vůdce doněckých separatistů Pušilin v sobotu vyhlásil všeobecnou mobilizaci.

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.
Tagy: