Krutý čin v Černigově. Rusové zastřelili 10 lidí ve frontě na chleba, tvrdí ambasáda USA

Ukrajinští civilisté na vojenském cvičení

Válka na Ukrajině (16.3.2022)

Podle informací ukrajinských médií i amerického velvyslanectví v Kyjevě měli ve středu dopoledne ruští vojáci v Černigově střílet do lidí, kteří stáli ve frontě na chleba. Během útoků deset z nich zemřelo, záběry, které scénu před pekařstvím zachycují, se začaly sdílet na sociálních sítích. „Takové hrůzy musí skončit,“ apeluje americká ambasáda.

K útoku v Černigově mělo podle informací webu Ukrajinská pravda dojít ve středu dopoledne kolem 10. hodiny. „Ruští vojáci zastřelili deset lidí, kteří stáli ve frontě na chleba,“ informoval. Následně na sociálních sítích začaly kolovat záběry, které zachycují scénu před budovou.

Několik těl leží na ulici, následně kamera zabírá skupinu lidí, kteří pravděpodobně pomáhají zraněnému člověku. Snaží se ho dostat do auta. Lidé pod záběry celou událost komentují a jednání ruských vojáků odsuzují.

„Takové hrůzné útoky musí skončit. Zvažujeme všechny dostupné možnosti, jak zajistit odpovědnost za všechny kruté činy na Ukrajině,“ napsalo na Twitteru americké velvyslanectví v Kyjevě.

Ačkoliv ruské úřady opakovaně trvají na tom, že se jejich síly zaměřují zejména na strategická vojenská místa a nevedou válku proti civilistům, útoky, ke kterým na Ukrajině dochází, dokazují opak. Ruská armáda ostřeluje nemocnice, porodnice, školy či školky.

Problém představují i humanitární koridory, díky kterým by se mohli civilisté z obléhaných měst dostat do bezpečí. To se týká například přístavního města Mariupol, kde jeho vytvoření Rusové stále blokují. V noci zde měli ve dvou budovách zajmout 400 lidí spolu se 100 lékaři i pacienty z nemocnice a využít je jako lidský štít, napsal web Daily Mail.

Tagy: