Putin: Operace jde podle plánu. Dodávkami zbraní Západ jen prodlužuje krveprolití

Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (16.3.2022)

Sankce uvalené Západem na Rusko způsobily vážné škody napříč celou světovou ekonomikou, prohlásil ve středu podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Dopadů sankcí si podle něj už všímají lidé v Evropě i v USA kvůli růstu cen za pohonné hmoty nebo potraviny.

Západní země přijaly sankce v reakci na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu, která začala na konci února. Putin ve středu řekl, že „speciální vojenská operace ruských sil byla jedinou variantou pro Moskvu, jak zajistit bezpečnost Ruska. Zopakoval dřívější tvrzení Kremlu, že operace postupuje přesně podle plánu.

„Jako zbraň si (západní země) zvolily ekonomické, finanční, obchodní a jiné sankce proti Rusku. Ty ale nyní dopadají na Evropany a Američany kvůli rostoucím cenám benzínu, energií a potravin i kvůli ztrátě pracovních míst souvisejících s ruským trhem,“ řekl Putin na ekonomické poradě s ruskými činiteli.

Dodávkami zbraní podle něj Západ jen prodlužuje krveprolití. „Ani se neobtěžují skrýt fakt, že záměrem je zničit celou ruskou ekonomiku, všechny Rusy,“ doplnil. Akce Západu podle něj připomínají protižidovské pogromy z 30. let v Německu. „Jako fašisté, kteří se v posledních dnech třetí říše snažili s sebou vzít do hrobu co nejvíce nevinných obětí,“ popsal.

Se zkouškou se vypořádáme

Šéf Kremlu zároveň ujistil, že Rusko má k dispozici zdroje, aby mohlo dostát svým dlouhodobým сílům. Se současnou „zkouškou se důstojně vypořádá, jak tomu bylo i při tisícileté historii země“. Připustil, že „strukturní změny ruské ekonomiky“ povedou k růstu inflace a nezaměstnanosti.

Hlavním úkolem ruského vedení je tak tato rizika minimalizovat, prohlásil Putin a slíbil například zvýšení životního minima i vyšší platy pracovníků ve státní sféře. Exportéry vyzval, aby dodávali více zboží na domácí trh. Dodal, že zapotřebí je zajistit například dostupnost léků.

Tagy: