Rusům na Krymu zvoní hrana. Osvobozovací operace Ukrajinců přijde brzy, říká expert

Krymský most se stal v červenci 2023 znovu cílem útoku.

Ukrajinský poloostrov Krym, který již od roku 2014 okupují Rusové, se brzo může stát dalším dějištěm války. Vedení ukrajinské armády o osvobození Krymu v posledních měsících hojně hovoří, nyní se zdá, že se začínají podnikat první kroky. Tvrdí to jeden z vysoce postavených důstojníků ukrajinské armády a jako důkaz zmiňuje exploze přímo na Rusy ovládaném poloostrově.

Ukrajinský plukovník Roman Svitan se domnívá, že nedávné výbuchy na Krymu jsou jasným důkazem blížící se operace, jejímž cílem je osvobození Krymu. Zmiňuje nejen pár dní starou explozi na Krymském mostu, spojujícím poloostrov s pevninským Ruskem přes Kerčskou úžinu, ale také další výbuchy směrované na ruské pozice na Krymu.

Svitan takto promluvil během vysílání stanice Radio NV. Podle něj jsou ukrajinské drony v neustálé rotaci právě v okolí Krymu a sondují situaci na místě. Výbuchy měly být dílem ukrajinských raket.

Tyto údery podle něj nasvědčují, že se z Krymu stane nové bojiště. O osvobození poloostrova v nedávné době hovořili i například hlavní velitel ukrajinské armády generál Valerij Zalužnyj či ministr obrany Oleksij Reznikov. Svitan doplnil, že podobné akce s raketami a dalekonosnými útoky přicházejí zhruba měsíc před začátkem plnohodnotné operace s přesuny vojáků a techniky.

Vojenský analytik pro Radio NV doplnil, že aktuálně se na Krymu nachází až 150 vojenských cílů, které by Ukrajinci měli zničit. Jsou to například „skladiště, zásobníky paliva či shromaždiště pro vojenské síly“. Svitan také dodal, že nynější údery jsou svým způsobem vzkazem pro obyvatele Krymu, aby se připravili.

Zelenského šibalský úsměv

Ukrajinský prezident nejprve před pár dny na dotaz, zda Kyjev stojí za současnými údery na Krymský most, s šibalským úsměvem odpověděl: „Nevím“. Ukrajinci posléze přiznali, že za útokem jsou oni, informuje například americká televizní stanice CNN.

O osvobození Krymu nedávno hovořil také Reznikov v rozhovoru pro magazín The Atlantic. Jeho způsob zřejmě nevyjde. „Krym získáme zpět bez boje,“ pronesl ukrajinský ministr obrany.

Bývalý velitel amerických sil v Evropě generál Ben Hodges pro magazín Newsweek uvedl, že Ukrajina má šanci prorazit ruské pozice a dosáhnout poloostrova Krym zhruba ke konci léta.

Od začátku invaze na Krymu došlo k mnoha různým explozím. Již několikrát se terčem stal přímo Krymský most. Ten Rusové před lety slavnostně otevřeli jako cestu z pevninského Ruska na poloostrov, který považují za svůj a okupují ho od roku 2014. Ukrajinské rakety dopadají také na letiště či další vojenské objekty Rusů na poloostrově.

Agentura UNIAN informuje, že na poloostrově se nachází zhruba 10 tisíc Ukrajinců, kteří v uplynulých letech prokazatelně kolaborovali s Rusy. Ty by podle tiskové agentury čekaly soudy.

Tagy:
válka dron Ukrajina výbuch exploze Krym Rusko Kyjev ruská invaze na Ukrajinu Kerčský průliv Most přes Kerčský průliv Krymský most Olexij Jurijovyč Reznikov